NieuwsHet heerlijke van kerst – Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding Corlaer Nieuws

Het heerlijke van kerst

Deze week markeert de laatste dagen voor de kerstvakantie, een tijd van voorbereiding voor het samenzijn met familie, vrienden en dierbaren om gezamenlijk het kerstfeest te vieren. Afgelopen weekend liep ik door het bruisende centrum van Utrecht, waar de straten gevuld waren met mensen die inkopen deden. De kerstsfeer was voelbaar en de klanken van Paul McCartney’s “Wonderful Christmastime” op SkyRadio vulden de lucht.

In veel huizen is de kerstboom het stralende middelpunt, prachtig versierd variërend van thema’s tot persoonlijke stijlen zoals zilver, goud of met grote strikken. Soms staat er een kerststal onder. Ook bij ons thuis hebben we een kerstboom, een bron van gezelligheid die ik als sfeergevoelig persoon enorm waardeer. Elke ochtend zet ik de lichtjes aan, wat mij een warm gevoel geeft. Een goed begin van de dag.

Deze sfeervolle momenten laten de algemene beleving van kerst zien, gekenmerkt door gezelligheid, ontmoetingen, gezamenlijke maaltijden, het uitwisselen van cadeautjes en nog veel meer.

Licht als thema van kerst

Kerst draait om licht, vooral welkom in de donkerste tijd van het jaar. Licht kan ook op symbolische wijze worden geïnterpreteerd, waarbij donker staat voor oorlog, verdriet en ongeluk, terwijl licht symbool staat voor vrede, blijdschap en heelheid. De mensheid koestert al eeuwenlang de behoefte aan licht, zelfs als we erkennen dat duisternis een onvermijdelijk deel van het leven is.

Als christelijke school omarmen wij de komst van het licht tijdens Kerstmis. Het christelijke kerstverhaal, dat de geboorte van Jezus viert als het Licht dat naar de wereld komt, wordt op eigentijdse wijze gedeeld tijdens de schoolbrede kerstviering. Het centrale thema is de behoefte van iedereen aan licht in zijn of haar leven. Soms is het nodig om eerst door het donker te gaan om het licht te waarderen, iets wat we herkennen in de korter wordende dagen en donkere periodes in ons persoonlijke leven.

En dan komt het heerlijke licht van kerst. De geboorte van Jezus, de prachtige kerstboom en de warme gezelligheid die gepaard gaat met samenzijn, maken deze tijd van het jaar bijzonder en betekenisvol.

Namens alle medewerkers van de school wil ik eenieder een heerlijke vakantie wensen, gevuld met sfeervolle en inspirerende kerstdagen en een voorspoedige overgang naar het nieuwe jaar, 2024.

Ronald Scheafer, plaatsvervangend rector