Het goede doen - 'Wanneer doe je wat?'
Pinksteren, wat betekent dat? Vaak weten mensen niet precies wat Pinksteren betekent of ze hebben er slechts gedeeltelijk antwoord op. Met Pinksteren wordt nagedacht en stil gestaan bij het volgende: God giet Zijn Geest uit, zodat iedereen, die gelooft in Jezus, weet wat goed is om te doen in de ogen van God. Maar wat houdt dat dan in, ‘goed’ in Gods ogen? De basisleefregel van God is: Heb je naasten lief als jezelf. Dit kun je ook anders opschrijven: Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden. Hoe werkt dat in de praktijk? Laten we kijken naar een eenvoudig voorbeeld.
Waarom doe je dat? Met deze vraag krijg je zicht op de reden waarom je iets doet? Bijvoorbeeld: Je zit in een drukke trein. Alle stoelen zijn bezet. Dan stapt er iemand de coupé in die slecht ter been is. Waarom zou je opstaan?
- Omdat het beleefd is
- Omdat deze persoon oud is en jij prima kan staan.
- Omdat deze persoon moeilijk loopt, een zitplaats hard nodig heeft en er nergens anders plek is.
De waarom-vraag helpt je de reden achter je actie te ontdekken, in dit geval opstaan voor iemand die slecht ter been is. Hoe weet je dan wat het goede is om te doen? De reden om iets te doen hangt samen met het gevoel dat iets het goede is om te doen. Het is goed om beleefd te zijn. Ouderen verdienen extra aandacht. Iemand die moeilijk ter been is, heeft een zitplaats nodig.
We hebben allemaal een eigen idee over wat goed is om te doen en dat zegt ook iets over onszelf. Er is een moment waarop de persoon in de trein besluit om op te staan. Dat wordt deze persoon ingegeven of dat bedenkt deze persoon en hij gaat over tot actie. Dat moment is uniek. Ik sta op. Om op zo’n moment het juiste te doen, is het essentieel om stil te staan bij de vraag: Hoe zou ik behandeld willen worden als ik slecht ter been was?
Om steeds op het juiste moment het juiste te doen, daar heb je Gods Geest voor nodig zeggen christenen. Intuïtie is volgens mij ook zoiets. Je hebt het idee of gevoel dat het goed is om iemand even te bellen, op bezoek te gaan voor een kop koffie of op te staan voor iemand die slecht ter been is. Heel vaak komt dit goed uit. Het goede doen zit vaak in dit soort kleine gebaren: naar elkaar omzien, iets voor de ander doen of opstaan voor de ander.
Ik wens iedereen toe, vanuit geloof in Jezus of vanuit intuïtie, dat we altijd het goede proberen te doen.
Ronald Schaefer, plaatsvervangend rector