NieuwsHet getal 40

Het getal 40

Het getal 40 is een getal met betekenis. In de bijbel wordt het getal 40 in ieder geval op twee verschillende plaatsen genoemd, namelijk; de tocht van 40 jaar om in het beloofde land aan te komen en de 40 dagen dat Jezus de woestijn ingaat nadat hij gedoopt is. Zowel de 40 jaar als 40 dagen stonden in het teken van volhouden. Beide uitdagingen staan in direct verband met de woestijn en het op de proef gesteld worden. Het idee was, dat de tijd duidelijk maakte wat belangrijk was in het leven van de mensen die de 40 dagen of 40 jaar in de woestijn waren. Jezus wordt heel duidelijk op de proef gesteld om te kiezen voor God (het goede) of om zijn ego te strelen en voor macht en aanzien te gaan. De tijd tussen carnaval en Pasen is ook 40 dagen. Deze tijd van 40 dagen wordt door veel mensen gebruikt om te vasten. Niet zoals Jezus deed, 40 dagen geen eten en drinken, maar om bepaalde gewoontes los te laten. Bijvoorbeeld geen tv, minder of niet op je smartphone, juist meer tijd voor je dierbaren, etc.

De vraag dient zich in deze tijd natuurlijk ook aan. Wat is voor mij echt belangrijk in het leven? Wat doet er echt toe? Wat nu heel duidelijk wordt, is dat gezondheid bijzonder belangrijk is. Ook wordt in deze tijd duidelijk dat contact met mensen bijzonder is. Zelf merk ik dat ik niet meer bij mijn ouders op bezoek mag en dat doet iets. Gelukkig kunnen we in deze tijd veel oplossen met digitale middelen, maar toch is dat anders en minder echt.

Wat is echt belangrijk voor mij? Ik wil een ieder graag uitdagen om daarover na te denken en daarin ook een stap te zetten. Belangrijk voor ons allemaal is het om in onze omgeving te kijken wie we kunnen helpen en voor wie we er extra kunnen zijn. In de tijd voor Pasen staan veel mensen in de 40 dagen tijd stil bij de vraag: wat is echt belangrijk? Mijn uitdaging is aan iedereen gericht. Wat is voor jou echt belangrijk met oog voor die ander? Ga daar voor!

De heer R. Schaefer