NieuwsHet alledaagse en het wereldtoneel

Het alledaagse en het wereldtoneel

Met elkaar beleven we een bijzondere tijd nu het in de wereld zo roerig is. Tegelijkertijd gaat het alledaagse leven voor de meeste mensen door. Die twee uitersten komen ook samen in onze school. Het bestaat naast elkaar. 

De lessen worden gegeven met af en toe afwezigen, omdat een leerling of docent ziek is vanwege corona. Leerlingen en medewerkers hoeven geen mondkapjes meer te dragen in de school. Corona heeft minder invloed op ons leven. Dat is fijn. We kunnen steeds meer terug naar het alledaagse zoals we dat voorheen kenden.

We bevinden ons in de periode van de aanmeldingen. Leerlingen van groep 8 melden zich aan voor leerjaar 1. Voor aankomend schooljaar (2022/2023) hebben 410 leerlingen zich aangemeld voor onze school . Daar zijn we heel blij mee en erg dankbaar voor. 

Het wereldtoneel komt ook voortdurend onze school binnen. In de lessen of tijdens een dag- of weekopening wordt bijvoorbeeld het nieuws of een geschiedenisverhaal besproken. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt anders binnen momenteel. Het nieuws wordt gevolgd, maar je merkt dat het ook gaat raken aan onze eigen leefwereld. Je hebt plotsklaps daadwerkelijk een leerling uit Oekraïne in je eigen klas zitten. Meningen en gevoelens over de oorlog in Oekraïne komen de school in. Leerlingen brengen hun emoties mee. Wat ze zien en horen op de tv en via social media roept reacties op. Sommige leerlingen zijn angstig. Dit vraagt om alertheid, een gesprek, inlevingsvermogen en tijd en ruimte in het dagelijks lesgeven. Onze collega’s zijn daar volop mee bezig. 

Momenteel hebben we twee leerlingen uit Oekraïne op school in de eerste opvang, totdat er een goed uitgewerkte oplossing is voor onderwijs aan Oekraïense leerlingen binnen onze regio. Er wordt momenteel hard gewerkt om in de veiligheidsregio en de gemeenten die daaronder vallen, oplossingen te vinden voor het geven van onderwijs aan Oekraïense leerlingen die er al zijn en nog gaan komen. Er wordt met zowel de gemeente Nijkerk als gemeente Amersfoort afgestemd hoe dat vorm moet krijgen. Ook wij willen onze verantwoordelijkheid daarin volop nemen. We zijn als school begaan met Oekraïne en hebben elkaar opgeroepen tot gebed om ontferming: “God, ontferm U, over Oekraïne en deze wereld”.

Het alledaagse en het wereldtoneel: het bestaat naast elkaar en komt regelmatig samen, ook in onze school. 

Helga van de Gronden en Lonneke Hosmar
Rector