Nieuws

Finale NK Debatteren

22-11-2021
NieuwsFinale NK Debatteren

Corlaer College naar finale NK Debatteren

De debatclub van het Corlaer College is voor het eerst door naar de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. De Nijkerkse leerlingen waren ijzersterk tijdens de derde voorronde van het toernooi en plaatsten zich als nummer dertien – van de 32 finalisten – voor de NK-finale op de Radboud Universiteit.

Het Corlaer College heeft dit schooljaar een grote, nieuwe groep met debatleerlingen. Na een wekenlange voorbereiding selecteerden docenten Liesbeth Quak en Gepko Hahn vijf leerlingen om te schitteren tijdens de derde voorronde van het NK: Perronne van de Beek, Lana Kilian, Charlotte van Hamersveld, Liam Groen en Tim Bakker.

Dit Corlaer-vijftal ging op vrijdag 19 november naar het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem om te strijden met 35 andere scholen uit heel Nederland. Bij deze derde voorronde waren nog vijftien finaleplaatsen te vergeven. Gelukkig kon het evenement doorgaan binnen alle coronamaatregelen, maar op de uitslag moesten de leerlingen tot maandagmiddag wachten.

Sterk begin

Bij deze vijfde deelname van het Corlaer College aan het NK begon de groep sterk aan het toernooi. Het Calvijn College was een geduchte tegenstander bij de stelling ‘De overheid moet eerstejaarsstudenten gratis huisvesten dichtbij hun opleiding’. Het mooie debat werd afgesloten met een sterke slotbeurt van Lana. De jury was na afloop lovend over de presentatievaardigheden van het Corlaer College. Op basis van de argumentatie verloren we uiteindelijk nipt het debat; maar er was een goede basis gelegd. 

Tijdens het tweede debat stond de volgende stelling centraal: ‘Landen die historisch gezien het meest CO2 hebben uitgestoten moeten klimaatvluchtelingen huisvesten’. Het Corlaer College had zich goed voorbereid, van een prachtige openingszin door Charlotte tot een pakkende uitsmijter van Perronne. De jury oordeelde dan ook dat de Nijkerkers op zowel argumentatie als presentatie de leerlingen van het Calandlyceum verslagen hadden.

Ten slotte moest er ter plekke nog over één improvisatiestelling gedebatteerd worden. Nadat de stelling (‘Het is beter als taal- en spellingsregels worden afgeschaft’) bekend was gemaakt, hadden alle teams twintig minuten om zich zonder (digitale) hulpmiddelen voor te bereiden. Tim en Liam voegden een flinke dosis humor toe aan de argumenten, waar het Adelbert College uit Wassenaar geen antwoord op had. Lana en Perronne zorgden voor een mooi einde van het debat. De uitslag van dit debat werd nog geheim gehouden, maar de jury gaf vooral aan dat de argumentatie goed in elkaar stak.

Naast de debatten met het team had het Corlaer College ook nog twee ijzers in het vuur bij het onderdeel Troublespeech, een korte speech van maximaal twee minuten waarin de voordrager zich uit een penibele situatie probeert te redden. Maaike Dijksterhuis en Jonas de Jong hadden zich goed voorbereid voor dit individueel onderdeel en leverden – gesteund door Esther de Jong en Jikke Boersema in het publiek – een prachtige speech af. 

Uitslag

De uitslag van de derde voorronde werd uiteindelijk via een livestream bekend gemaakt. Helaas plaatsten Maaike en Jonas zich niet voor de finale van de Troublesepeech. De groep leerlingen en docenten mocht wel juichen toen het Corlaer College genoemd werd als finalist van het NK Debatteren.

Het Corlaer College is uiteindelijk op de gedeeld negende plaats van de derde voorronde geëindigd. Dat was ruim voldoende voor een finaleplaats. In de volledige lijst van alle voorrondes staat het Corlaer zelfs op een gedeelde dertiende plek van de 74 scholen. 

De debatclub mag zich nu gaan voorbereiden voor de finaledag op zaterdag 22 januari 2022 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast zal ook de voorbereiding starten voor het debattoernooi Op Weg Naar het Lagerhuis, want de provinciale voorronde van dit toernooi is op donderdag 4 februari 2022. 

door Gepko Hahn