Nieuws

Een onvergetelijke uitwisseling in Valencia

19-06-2023
NieuwsEen onvergetelijke uitwisseling in Valencia
Thomas Ridderikhoff, atheneum leerjaar 5

Een onvergetelijke uitwisseling in Valencia

In oktober ben ik met mijn leerjaar op uitwisseling geweest en het was een geweldige ervaring! We gingen naar Valencia, een prachtige stad waar we werden ingedeeld bij een gastgezin. We waren ongeveer een week op uitwisseling en het was superleuk! Het was geweldig om een totaal andere manier van leven te ontdekken. Eigenlijk voelde deze week als een extra vakantie. 

En hoe is het bevallen? Nou, ik kan je vertellen dat het fantastisch was! We kregen genoeg vrije tijd om met onze vrienden op te trekken, te zwemmen en allerlei leuke dingen te doen. Maar het leukste van alles was dat ik echt kon proeven van hun manier van leven. Mijn gastgezin nam me mee naar hele leuke plekken, zoals een basketbalwedstrijd. 

In Valencia heb ik veel tijd doorgebracht met mijn vrienden en hun Spaanse maatjes. We hebben ontzettend veel leuke dingen gedaan. Zo gingen we met school naar de film en bezochten we een groot dierenpark met zeedieren. We hebben samen met de Spaanse leerlingen een fietstocht door Valencia gemaakt. Ook zijn we gaan paddelen en hebben we met een groepje vrienden gekart. Dit was niet vanuit school georganiseerd, maar hadden we zelf met onze vriendengroep, bestaande uit Nederlandse en Spaanse leerlingen, geregeld. We zijn met de metro naar een afgelegen dorpje gegaan en hebben daar gekart. Het was echt heel grappig. 

Het was verbazingwekkend hoe snel we contact maakten met elkaars maatjes en een hechte groep werden met zowel onze Nederlands leerlingen als de Spaanse leerlingen. De meeste Spaanse leerlingen spraken goed Engels, maar mijn maatje was niet zo goed in Engels, waardoor het moeilijk was om een vriendschap op te bouwen. Gelukkig hadden we een superleuke vriendengroep, waardoor ik veel contact had met de Spanjaarden. 

Wat betreft de cultuurverschillen, in Valencia lopen ze werkelijk overal naartoe, zelfs als het 25 minuten duurt. Terwijl ik er met de fiets zo zou zijn geweest. Ook gebeurt alles er spontaner. Ineens kwamen we op het idee om te gaan paddelen of zaten we ‘s avonds om 9 uur in het zwembad. Superleuk toch! Het eten was ook heel anders dan in Nederland, maar ik vond het erg lekker! Er was veel meer vis. Ik heb bijvoorbeeld een gefrituurd visje gegeten waar de kop nog aan zat. 

Tijdens de uitwisseling werden we heel vrij gelaten. We mochten in Valencia onze eigen gang gaan en de stad verkennen. Op een keer, na een boottocht, kwamen we toevallig de docenten tegen terwijl ze een ijsje aten. Heel grappig om ze dan weer te zien. Als we iets nodig hadden, konden we altijd de docenten een appje sturen. Ze waren altijd bereikbaar en ze waren gewoon in de stad aanwezig.

Tijdens de terugkomweek kwamen de Spanjaarden naar Nederland. We misten allemaal het zonnige weer van Spanje. Het was erg regenachtig en koud in Nederland, wat een contrast was met Valencia. Onze Spaanse vrienden wilden ons nog steeds ontmoeten, maar niet meer in het koude Nederland. Volgens mij was het zelfs de koudste week van het jaar! Tijdens de terugkomweek zijn we een keer gaan bowlen en hebben we een keer bij elkaar thuis gezeten. We hebben ook uitstapjes gemaakt naar steden zoals Amsterdam, Den Haag en hebben zelfs geschaatst op een indoor schaatsbaan. Dat werd vanuit school geregeld. De Spaanse leerlingen hebben typisch Nederlands eten geproefd, zoals hagelslag en stroopwafels, en we hebben een keer pannenkoeken gegeten in een pannenkoekenrestaurant.

Ik zou iedereen aanraden om deel te nemen aan een uitwisseling, omdat het niet alleen ontzettend goed is voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook gewoon superleuk. Tijdens mijn uitwisseling heb ik zoveel geleerd, vooral hoe ik kan omgaan met totaal nieuwe situaties en andere culturen, en hoe ik me daarop kan aanpassen. Al met al was mijn uitwisseling een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten. 

Thomas Ridderikhoff
Atheneum leerjaar 5