NieuwsEen nieuwe start

Een nieuwe start

Voor de zomer hebben we afscheid genomen van 428 leerlingen die hun diploma hebben behaald. De meesten van hen zijn inmiddels begonnen met een nieuwe opleiding of baan. Ze gaan nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen opdoen. Dit geldt ook voor de brugklassers die we afgelopen dinsdag mochten verwelkomen. Ook zij gaan een nieuwe start maken. Het is altijd leuk om ze te zien binnenkomen; sommigen al met veel bravoure, anderen nog wat stilletjes, maar iedereen vindt het op zijn of haar manier toch best spannend. Of ze nou groot of klein zijn, op de een of andere manier herken je ze direct als brugklasser. Tegen de tijd dat ze hier, net als de eerder genoemde leerlingen, met een diploma op zak de school verlaten, hebben ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen aan de buitenkant, maar zeker ook van binnen is er veel veranderd. In de hersenen vinden veel ontwikkelingen plaats, hormonen hebben invloed, de leerlingen worden zelfstandiger, soms ook wat onzekerder en de invloed van de omgeving wordt steeds belangrijker.

Als school hebben we de belangrijke en mooie taak om deze kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling tijdens deze zo cruciale fase. Het is een grote verantwoordelijkheid, de pubertijd is ook een kwetsbare tijd. Daarom staat op het Corlaer College de waarde relatie, naast de twee andere waarden autonomie en competentie, centraal. Zeker tijdens de start op school. Als er een goed contact is met de mentor, de medeleerlingen en de docenten ontstaat er veiligheid en een goede basis om jezelf te ontwikkelen en te leren.

Ook de leerlingen die hier al op school zaten, maken na de zomervakantie weer een nieuwe start. Niet zo groot als de schoolverlaters en de brugklassers, maar toch. Het fijne van een school is dat je ieder jaar na de zomervakantie weer opnieuw begint. Je cijfers, ook de onvoldoendes, van het voorgaande jaar staan er niet meer. Je begint weer met een schone lei. We hopen dat al deze leerlingen, na misschien enige gezonde tegenzin, weer met frisse moed en goede voornemens van start gaan.

Ook de medewerkers van het Corlaer College zijn uiteraard weer aan de slag gegaan en hebben er veel zin in.

Ik wens iedereen, leerlingen, ouders en medewerkers, een goede start en een mooi en succesvol schooljaar toe!

Hartelijke groet,

Lonneke Hosmar, rector