Nieuws

Een gelukkig en leerzaam 2024 toegewenst – Inleiding Corlaer Nieuws

15-01-2024
NieuwsEen gelukkig en leerzaam 2024 toegewenst – Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding Corlaer Nieuws

Een gelukkig en leerzaam 2024 toegewenst

Een gelukkig en leerzaam 2024 toegewenst, waarin vrede werkelijk betekenis krijgt. Na twee weken vakantie is de school weer van start gegaan. In de eerste één á twee dagen is het altijd op gang komen en dan gaat het weer. Samen met leerlingen, ouders en collega’s gaan we in het nieuwe jaar aan de slag om te leren en jezelf te ontwikkelen. Ik wens daarbij iedereen stabiliteit en vrede toe.

Vanochtend las ik een tekst over vrede. Wat mij raakte in de tekst was het volgende. Vrede is een begrip dat twee lagen kent. Als ik aan vrede denk, is de eerste gedachte dat er geen ruzie is. Dat is natuurlijk ook goed, maar dagelijks komt ruzie verschillende keren voor en dat moet opgelost worden. Mensen hebben conflicten, maken het weer goed en dan is iedereen weer blij.

De vraag is waarom ruzie steeds terugkeert en waardoor de vrede verdwijnt. Dat komt door de tweede laag, namelijk het ontbreken van vrede in je hart. Hierdoor ontstaan hebzucht, jaloezie, de behoefte aan status en macht en vast nog veel meer. Als iedereen elkaar gunt wat de ander toekomt, dan is de kiem van het conflict verdwenen.

In een onvolmaakte wereld is echter het verlangen naar wat niet van jou is ruim aanwezig. Het vraagt toewijding en gerichtheid op het goede om de vrede in je hart te behouden. Vanuit het christendom wordt deze vrede ook nagestreefd. Deze vrede is direct bereikbaar door het geloof in Jezus Christus. Deze Vrede gaat onze rationele voorstelling te boven.

Echte vrede is verbindend. Je gunt de ander het goede, waardoor verbinding ontstaat. In het onderwijs is het belangrijk om als onderwijsprofessional voor ogen te houden wat jouw leerling nodig heeft. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Ook als ouder is het hard werken om oprecht het beste voor je kind te willen. Zeker als dat betekent dat je jouw kind los moet laten. Het vraagt om toewijding. Toewijding  met een zuiver hart, aan je eigen leven en dat van die ander.

Vrede is dan ook het goede doen vanuit een zuiver toegewijd hart. Het resultaat is dat er dan geen conflict zal zijn. Het christendom geeft een krachtig handvat en de ander belangrijk vinden is hierin extreem belangrijk. Wanneer we de ander belangrijker vinden dan onszelf, ontstaat er een vredevolle maatschappij.

Namens alle medewerkers van het Corlaer College wens ik iedereen het allerbeste voor 2024.

Ronald Schaefer, plaatsvervangend rector