NieuwsEen dubbel gevoel – Inleiding Corlaer Nieuws nr. 3

Een dubbel gevoel

Deze week staat het thema emoties centraal in de dagopeningen op het Corlaer College. Tijdens de weekopening van leerjaar 1 op het vmbo stonden we vandaag stil bij ervaringen waarbij verschillende emoties tegelijkertijd naar boven kunnen komen.

We dachten bijvoorbeeld na over de opluchting die je zou kunnen voelen als je hele oude oma na een periode van ziekte komt te overlijden. De opluchting zit hem dan in de bevrijding van de pijn. Aan de andere kan je je ook verdrietig en zelfs boos voelen, omdat je haar voortaan moet missen.

Of wat dacht je van dat werkstuk waarvan de leraar de inleverdatum op maandag heeft gezet. Als je dan het hele weekend hard hebt gewerkt en afspraken hebt afgezegd om het af te krijgen, dan voel je trots als je het maandag kunt inleveren. Als die leraar dan op maandag besluit om de leerlingen die het niet af hebben nog wat uitstel te geven, dan kan die trots omslaan in boosheid.

We hoorden dat ook Jona uit de Bijbel worstelde met dit soort verschillende emoties. Tegen zijn zin in was hij door God op weg gestuurd naar Nineve om de mensen te waarschuwen voor de gevolgen van hun slechte gedrag. De mensen luisterden zowaar naar zijn boodschap en toonden spijt. Daarom besloot God om zijn plan aan te passen en de mensen niet te straffen. Als Jona dit hoort, is hij teleurgesteld in God en ook boos. Zo leert Jona dat God liever wil dat mensen leren van hun fouten, dan dat hij hen moet straffen. Jona en ook wij kunnen hiervan leren, dat je ook zonder die straf trots mag zijn op wat je hebt weten te bereiken.

In het gebed vroegen we God om ons te leren om onze gevoelens te begrijpen, dat we kunnen vertellen wat we voelen om misverstanden te voorkomen. Zo krijgen we meer begrip voor elkaar.

Peter van Montfrans
Conrector vmbo