NieuwsDrie profielwerkstukken bij de besten van Nederland

Drie profielwerkstukken bij de besten van Nederland

De profielwerkstukavond voor atheneum- en havoleerlingen ligt al twee maanden achter ons en ook dit jaar waren er veel mooie profielwerkstukken (pws) gemaakt. Een aantal werkstukken zijn opgestuurd naar verschillende landelijke pws-wedstrijden. Op het moment van schrijven zijn er drie groepjes die tot de top van een landelijke pws-wedstrijd zijn doorgedrongen. Wat een knappe prestatie van Esmée, Lotte, Sandra, Marit en Sam!

Beste gamma-onderzoekers van Nederland volgens de Rijksuniversiteit Groningen

Marit van Arkel en Sandra van de Baan (beiden atheneum 6) behoren tot de beste gamma-onderzoekers van Nederland volgens de Rijksuniversiteit Groningen. In totaal had de RUG ruim honderd inzendingen gekregen voor de drie verschillende categorieën: alfa, bèta en gamma. Sandra en Marit waren met hun originele en maatschappelijk relevante profielwerkstuk over de toekomst van genetische modificatie bij mensen één van de vijf genomineerden voor de Jan Penprijs. Een terechte nominatie vanwege het uitgebreide en nauwkeurige onderzoek dat zij hebben gedaan naar zowel de technologische mogelijkheden en risico’s van genetische modificatie, als ook naar de ethische discussie rondom dit onderwerp.

Op vrijdag 29 maart reisden zij naar Groningen af om hun profielwerkstuk aan het publiek te presenteren. Sandra en Marit kregen met hun knappe vierde plaats een eervolle vermelding. Zo staat in het juryrapport: “Jullie nieuwsgierigheid en ambitie wordt heel erg gewaardeerd. De discussie die jullie aanhalen is heel relevant op het moment.”

Tweede prijs gewonnen bij de Nescioprijs van de Radboud Universiteit

Esmée van der Helm en Lotte Sikkema hebben de tweede prijs gewonnen bij de Nescioprijs. Dit is een prijs van de Radboud Universiteit voor het beste profielwerkstuk in de categorie Taal en Cultuur. De twee atheneum 6-leerlingen behoorden uit 37 inzendingen tot de tien genomineerden die op vrijdag 12 april hun profielwerkstuk mochten presenteren. Nadat pws-begeleider Gepko Hahn hen had opgehemeld voor het aanwezige publiek, was het aan Esmée en Lotte om zelf te vertellen waar hun profielwerkstuk over ging. Zij hebben onderzoek gedaan naar de ziekte schizofrenie, zeer nauwkeurig uitgezocht hoe je een boek schrijft en uiteindelijke zelf een korte roman – Nadia’s kat – geschreven over schizofrenie.

Tijdens een feestelijke uitreiking spraken diverse hoogleraren laudatio’s (lofrede) voor de genomineerden uit. De jury was lovend over het profielwerkstuk van Esmée en Lotte: “Door middel van een combinatie van onderzoeksmethoden, literatuuronderzoek en expertinterviews vormden jullie je een beeld van de ziekte schizofrenie, én van wat er allemaal komt kijken bij het schrijven, vormgeven en publiceren van een boek. Mooi dat jullie specialisten op het gebied van schizofrenie én schrijvers en uitgevers bij dit proces betrokken hebben.”

Esmée en Lotte kregen vervolgens de tweede prijs toegekend. De twee leerlingen, die op het Corlaer College met een 9,0 de prijs voor het beste atheneum-profielwerkstuk hadden gewonnen, ontvingen bloemen, een goodiebag, een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (Propedeuseprogramma) en een cheque van tweehonderd euro.

3i awards voor Informatica

Sam Liemburg deed mee aan de 3i awards voor Informatica. Een pittig jaar bleek, want er waren veel profielwerkstukken opgestuurd. Sam kreeg vorige maand te horen dat hij door was naar de finale. De jury was erg enthousiast over zijn profielwerkstuk. Sam schrijft over de uitreiking:

Woensdag 17 april werd de 3i Award, de nationale prijs voor informatica profielwerkstukken, uitgereikt. Ook ik had mijn naam in de hoed gegooid door mijn profielwerkstuk over het ontwikkelen van een damcomputer in te sturen. Tot mijn verbazing kreeg ik enkele weken later een mailtje: je bent genomineerd! Daarom vertrok ik woensdagmiddag samen met Remko Koppelaar (docent informatica) naar Maarssen om mijn profielwerkstuk te presenteren aan tientallen informatica docenten. Het was een leuke en inspirerende dag, maar uiteindelijk was het dan toch tijd voor de prijsuitreiking. Na veel tromgeroffel werd de uitslag bekend: mijn damcomputer heeft de 3e prijs gewonnen, 3e van Nederland dus. Een dozijn geschudde handen later was het tijd voor een heerlijk buffet en een gezellige trip naar huis.

Sam Liemburg

 

 

Geschreven door Sicco Oegema, Remko Koppelaar en Gepko Hahn jr.