Nieuws

Deux croissants s’il vous plaît

22-11-2021 2 min
NieuwsDeux croissants s’il vous plaît

Je wilt graag die overheerlijke broodjes bestellen bij de bakker in Frankrijk. Je probeert het in je beste Frans en jawel, je wordt begrepen en gaat de winkel uit met je verse croissants. Kent u die ervaring? Of het nu in Frankrijk of een ander land is, het is altijd wel een beetje spannend om je in een vreemde taal verstaanbaar te maken. 

In deze nieuwsbrief kunt u lezen over het Franse Taaldorp dat is georganiseerd voor de eerste klas van atheneum/havo. Het is een mooi voorbeeld van hoe we het onderwijs graag zien. Het leren van de taal is direct op de praktijk gericht. Leerlingen kunnen zich na drie maanden Frans al redden in eenvoudige situaties. Ze spreken met “echte Franstalige mensen” en ervaren dat ze al een gesprekje kunnen voeren. Dat gaf in het Taaldorp een gezonde spanning vooraf en niet zelden een trots en voldaan gevoel achteraf. 

Een belangrijke bijdrage kwam van de Franssprekende ouders die gereageerd hadden op een oproep om te komen helpen. Met hen werden de situaties levensecht. In de eerste plaats door de taal, maar zeker ook door hun enthousiasme. 

Regelmatig zien we in de school initiatieven waarbij ouders betrokken worden. Het is een waardevolle samenwerking om de kennis en ervaring uit de praktijk in de school te halen. Dit geldt niet alleen voor de talen, maar uiteraard ook voor andere vakken en vakgebieden. 

Voor wat betreft het Taaldorp zijn de leerlingen weer een ervaring rijker. Voor hen en voor allen die hebben meegewerkt, zoals de Fransen zouden zeggen: Chapeau!

Mevrouw R. Brouwer
Conrector Atheneum/havo