Nieuws

Derdejaarsleerlingen vmbo op excursie voor het vak maatschappijleer

21-11-2022
NieuwsDerdejaarsleerlingen vmbo op excursie voor het vak maatschappijleer
Tweede kamer en gemeentehuis

Derdejaarsleerlingen vmbo op excursie

De afgelopen weken zijn alle derdejaars leerlingen van het vmbo voor het vak maatschappijleer op excursie geweest naar de Tweede kamer in Den Haag en het gemeentehuis in Nijkerk.

Tweede kamer

De leerlingen hebben verschillende activiteiten bij ProDemos gedaan. ProDemos is een voorlichtingscentrum met als neventitel ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en geeft voorlichting over burgerschap, rechtsstaat en democratie. De organisatie is gevestigd tegenover het Binnenhof in Den Haag.

De leerlingen hebben onder andere geleerd wie er in de Tweede Kamer zitten als er een vergadering is, wat de werkzaamheden van de voorzitter zijn, wat je kunt doen om verkozen te worden in het parlement en nog veel meer. Het was een leuke en geslaagde excursie. De leerlingen hadden ook geluk, want op alle dagen waren er Tweede Kamerleden en ministers aanwezig.

Gemeentehuis

Als tweede excursie waren alle derdejaars leerlingen van het vmbo te gast in de raadzaal van het stadhuis in Nijkerk. Zij deden mee aan het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad. De leerlingen maken bij dit project op een laagdrempelige manier kennis met de lokale politiek, omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit. Bij elke les waren raadsleden aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.

We kijken terug op succesvolle excursies!

Sectie maatschappijleer (vmbo)