NieuwsDebatteren op het gemeentehuis Nijkerk

Debatteren op het gemeentehuis Nijkerk

Debatteren als ridders rond de ronde tafel

Vrijdag 24-05 Nijkerk: Leerlingen uit Havo en Atheneum 2 vechten op het gemeentehuis van Nijkerk in een onderlinge strijd uit wie zichzelf de beste debater mag noemen. Onder leiding van de wethouder van onderwijs Mevr. N. Aboyaakoub-Akkouh wordt op het scherpst van de snede gesproken over het wel of niet verbieden van energiedranken voor jongeren en of het Suikerfeest een officiële feestdag in Nederland moet worden.

Als ridders van de ronde tafel stapten leerlingen uit Havo en Atheneum de raadzaal van de gemeente Nijkerk binnen. De 23 grote donkere stoelen, een grote ronde cirkel van tafels, met daarop 23 keer een eigen microfoon vormde de setting voor het debat. “Een kopje thee? Of een kopje koffie misschien? Oh nee, niet voor jou, want jij doet aan de Ramadan. Jammer dan!” grapte de wethoudster die zelf ook aan de Ramadan deed. Met veel enthousiasme en een persoonlijk verhaal werd het ijs onder de leerlingen en wethoudster gebroken. Maar toen was het tijd voor het echte werk. ‘Moet het Suikerfeest wel of geen echte feestdag in Nederland worden?’ was de eerste stelling. De meningen onder de leerlingen lagen in eerste instantie allemaal op één lijn, totdat er heel langzaam toch een kamp ontstond. Wel – Niet, Niet – Wel. Nederland is toch een christelijk land! We hebben onze christelijke feestdagen. Maar er zijn toch ook al 850.000 moslims in Nederland en we zijn toch multicultureel! Ik vind dat ze daarom wel recht hebben op een eigen feestdag. Niet elke moslim viert toch het Suikerfeest?

Hoe ingewikkeld een maatschappelijk probleem kan zijn geldt ook voor de stelling: Energiedranken moeten voor jongeren verboden worden. Want waar ligt de verantwoordelijkheid? Bij het kind zelf, bij de ouder, of toch bij de overheid? De debatleidster had ook grote moeite om vanuit haar maatschappelijk betrokken rol zich niet in het debat te mengen. De debaters hadden echter stuk voor stuk een uitgesproken mening die zij keurig en deskundig onderbouwden met wetenschappelijk argumenten en weerlegden met economische voordelen. In een snel tempo werden de voors en tegens tegen elkaar uitgespeeld.

“Het zijn allemaal winnaars”, zei Mevr. Aboyaakoub na afloop. Sara Akkenaar, Noa Hoexum en Ayman Ben Touhami werden aangewezen als debat winnaars.

Maar wat voor koning Arthur gold, geldt ook voor de gemeente van Nijkerk, geldt ook voor de debaters van het Corlaer College. Aan de ronde tafel is iedereen gelijk. Een debat hoort ook met respect voor elkaar gevoerd te worden en dat was voor de wethoudster de grootste winst.