Nieuws

De provinciale voorronde Op Weg Naar Het Lagerhuis

21-03-2022
NieuwsDe provinciale voorronde Op Weg Naar Het Lagerhuis

Lagerhuisdebat in het Huis der Provincie te Arnhem

Donderdag 17 maart was het zover: de provinciale voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis. De leden van de debatclub van het Corlaer College debatteerden met andere Gelderse scholen over maar liefst elf voorbereide stellingen voor een plek in de volgende ronde. 

De stellingen gingen over allerlei actuele zaken: abortus, stemrecht, Europees recht, klimaat, seks, preferenda, softdrugs, Duitse les en mentale problematiek. In hoog tempo werd er gedebatteerd met elkaar. Daarnaast schreef Charlotte van Hamersveld (A6) een V-rede (een korte speech van maximaal 150 seconden) over heling met betrekking tot ons koopgedrag van producten waarbij misdaden tegen de mensenrechten en milieu gepleegd zijn. Zij wist in haar speech uitstekend te vertellen waarom daar natuurlijk verandering in moet komen.

Maaike Dijksterhuis (A6) en Tim Bakker (H5) hebben een één-op-één-debat gevoerd. Maaike heeft een prachtig vorm van debatteren laten zien waarvoor zij veel complimenten van de jury kreeg. Toch heeft dit debat net verloor op inhoud. Tim toonde zich als een hele rustige debater en liet grote vriendelijkheid naar zijn tegenstandster zien die een paar keer een black-out kreeg. Dit werd door de jury beloond met een overwinning. 

Het hele team heeft drie keer een vaste-rollendebat en een 360⁰- debat gevoerd. De laatste vorm was wel erg lastig, omdat je tijdens het 360⁰- debat opeens van standpunt moest wisselen. De eerste ronde heeft het team gewonnen met 4-3, de tweede ronde verloren met 3-4 en de derde ronde weer met 4-3 gewonnen. Een hele knappe prestatie voor een team dat voor het eerst meedoet! Het team kwam één puntje tekort voor een finaleplaats, maar ze hebben met elkaar toch een mooie derde plaats veroverd.

Lijkt je het ook leuk om te debatteren? Misschien iets voor jou voor volgend schooljaar? Spreek gerust meneer Hahn of mevrouw Quak aan of stuur een mailtje.