NieuwsDe kracht van het woord

De kracht van het woord

“Slechts zelden geven we ons rekenschap van wat woorden eigenlijk zijn. Toch wordt de macht van de geest nergens zo duidelijk, zo onmiddellijk en zo uitdrukkelijk zichtbaar, en nergens is die macht zo tastbaar aanwezig als in woorden.”

Dit is een citaat van A.J. Heschel uit zijn boek waarin hij een betoog houdt over de macht en kracht van het woord. 

Elke dag en overal ter wereld zien en horen we voorbeelden van de macht en kracht van het woord. Vorige week heeft de wereld kunnen zien wat het effect was van de twitterberichten van de president van Amerika, maar ook dichter bij huis zijn er dagelijks berichten over corona, over de toeslagenaffaire, over situaties waarbij woorden grote gevolgen hebben in het dagelijks leven van mensen. Dit zette mij aan het denken over de invloed en betekenis van woorden in mijn eigen omgeving en dagelijks leven. Heschel zegt hier het volgende over:

“Een woord is een brandpunt, een punt waarin betekenissen samenkomen en waarvan betekenissen uitgaan. In het gebed, en dat geldt ook voor het gedicht, gebruiken wij de woorden niet als tekens voor de dingen, maar zien we de dingen in het licht van de woorden. Gewoonlijk zijn wij het die de woorden spreken, terwijl de woorden zelf zwijgen. In een gedicht en in een gebed echter zijn het de woorden die spreken.”

De betekenis van het woord is voor ieder persoonlijk. In mijn woord aan u wens ik u in ieder geval de positieve kracht van het woord aan elkaar en met elkaar. 

Rieneke Brouwer,
conrector 

Bron: Heschel, A.J. (1954). In het licht van zijn aangezicht.(4e druk) Utrecht. Erven J. Bijleveld