NieuwsDe droom

De droom

I have a dream was het thema van Verus2021. De vereniging voor christelijk en katholiek onderwijs had dit jaar als afsluiting van de (online) landelijke dag Harcourt Klinefelter, de voormalig pr-man van Martin Luther King, uitgenodigd om het evenement af te sluiten. Klinefelter heeft na de dood van Martin Luther King zijn levenswerk gemaakt van het wereldwijd verspreiden van diens Droom. In zijn speech deed hij een beroep op het onderwijs. Hierbij een fragment van zijn tekst.

Leer leerlingen om voor zichzelf te denken en niet de ideeën en gedachten te kopiëren van de leraar of andere leiders, hoe beroemd ze ook mogen zijn. 

Als je mensen kunt leren om op te staan en niet bang te zijn hun nek uit te steken en niet alleen maar gehoorzaam te zijn, dan heb je kans dat één van hen ooit opstaat, net als Rosa Parks in de tijd van dr. King.

Als je mensen kunt leren om op te staan en moed te hebben, als ze leven met het geloof van dr. King en begaan zijn met het welbevinden van hun medemens, als hun leven in het teken staat van inclusiviteit, dan zal er een toekomstige generatie komen, die samenwerkt aan een wereld zonder grenzen.

Een wereld waar mensen kunnen wonen op Gods aarde, waar ze ook maar willen.

Het is een belangrijke oproep die, nu bijna 60 jaar na de legendarische toespraak van Martin Luther King, nog steeds actueel is binnen én buiten de schoolmuren.

Mevrouw R. Brouwer
Conrector havo/atheneum