Nieuws

Dakpanklassen voor alle onderwijsrichtingen

27-11-2023
NieuwsDakpanklassen voor alle onderwijsrichtingen
Veranderingen in de brugklas

Dakpanklassen voor alle onderwijsrichtingen

In het nieuwe schooljaar 2024-2025 is er een verandering in de brugklas van het Corlaer College. Vanaf dat jaar starten we met dakpanklassen voor alle onderwijsrichtingen. 

Op dit moment zijn er al twee dakpanklassen, namelijk een dakpanklas theoretische leerweg/havo en havo/atheneum. We breiden dit concept uit naar alle onderwijsrichtingen, omdat onderzoek heeft aangetoond dat dakpanklassen leerlingen een betere kans geven om te slagen op het niveau dat bij de leerling past. Hierdoor ontstaan er vier dakpanklassen: basis/kader, kader/theoretische leerweg, theoretische leerweg/havo en havo/atheneum. Alleen het atheneum behoudt zijn eigen brugklas. De afzonderlijke atheneumklas blijft bestaan, omdat onderzoek aantoont dat deze leerlingen zich beter ontwikkelen wanneer ze in een klas zitten met andere atheneumleerlingen.

In een dakpanklas zitten leerlingen van twee verschillende niveaus samen in één klas waar ze op hun eigen niveau kunnen leren. Hierdoor hebben leerlingen een extra jaar om te ontdekken welke onderwijsrichting het beste bij hen past en waar ze zich het meest thuis voelen. In het tweede jaar gaan leerlingen naar de onderwijsrichting die het beste bij hen aansluit. 

In de dakpanklas vind je leerlingen die al wat verder zijn in sommige vakken en anderen die wat meer hulp nodig hebben. Dat is fijn, want dan kunnen leerlingen van elkaar leren. Samenwerken met verschillende leerlingen is goed voor iedereen in de klas. Je helpt elkaar en dat maakt leren leuker. Of leerlingen extra uitdaging of extra uitleg en oefening nodig hebben, waar nodig past de docent de lesstof aan op de behoeften van de leerling. 

Voor onze huidige leerlingen verandert er niet veel, maar voor leerlingen die de brugklas een jaar overdoen, wel. We kijken samen welke dakpanklas het beste aansluit bij uw zoon of dochter.

Als er nog vragen zijn, neem dan contact op met Marjolein Hartman. Zij is afdelingsleider havo/atheneum onderbouw en leidt dit project. Haar e-mailadres is: mhartman@corlaercollege.nl.