Nieuws

Corlaer-cultuurdag voor bovenbouw havo en atheneum

07-07-2022
NieuwsCorlaer-cultuurdag voor bovenbouw havo en atheneum

Corlaer-cultuurdag voor bovenbouw havo en atheneum

Culturele kunstzinnige vorming (CKV) is een verplicht vak in de bovenbouw. De leerling word ondergedompeld in kunst en cultuur. Er worden verschillende disciplines aangeboden, zoals architectuur, fotografie, beeldende kunst en film. In de opdrachten maken de leerlingen van H4, A4 en A5 kennis hiermee en gaan ze op zoek naar hun eigen smaak en vormen ze een mening hierover (die gelukkig nog heel vaak zal veranderen in hun leven). Wekelijks is er les en aan het eind van het schooljaar ronden we het schooljaar af met excursies, workshops en een expositie. 

Havo 4 en atheneum 5 ronden niet alleen het schooljaar af, maar ook het vak CKV. Zij hebben een workshop gevolgd over racisme. Er kwam een verhalenverteller vertellen over slavernij en de apartheid. En zij zijn naar Amsterdam geweest waar ze het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis hebben bezocht. 

Atheneum 4 is naar de bioscoop geweest waar ze de film ‘Mijn vriendin Anne Frank’ hebben bekeken. Eerder in het jaar zijn zij op excursie naar Rotterdam geweest. Bij de Corlaer-cultuurdag hebben zij, net als de rest van de bovenbouw, de musical bekeken die een grote groep leerlingen met hart en ziel in elkaar gezet hebben. Ook hebben ze een workshop gevolgd zoals hiphop dansen, virtual reality en installatie techniek waar een professional de les verzorgde.

Expositie

Op de laatste lesdag was dus de Corlaer-cultuurdag met een expositie. Alle 177 leerlingen hebben als opdracht gekregen om op zoek te gaan naar hun muze: wie of wat vinden ze inspirerend, bewonderen ze? Als opdracht maakten ze een eerbetoon over of voor deze muze. Ik heb ook gehoord dat het thuisfront soms werd ingezet, van moeders die moesten meedenken, vaders die de schuur in moesten duiken voor gereedschap, nichten die naailes gingen geven en oma’s die hun kleinkind leerden haken. Ik vind die betrokkenheid hartverwarmend. Ik hoop dat jullie daar zelf ook van genoten hebben.

Ze zijn weken bezig geweest met deze opdracht en de resultaten zijn tentoongesteld in school. De werkstukken waren heel erg divers, er werd een scooter binnengereden met een mooi beschilderde kap dat verwees naar de vader van deze leerling. Er waren prachtige tekeningen en schilderijen. Er werd een beschilderde picknicktafel het domein opgesleept, er stonden jurken, er lagen zwaarden, je kon het zo gek niet bedenken. Er mocht ook genomineerd worden door de leerlingen en docenten wie er het tofste werk had gemaakt. Bij atheneum wonnen de Zwoelboys met hun nieuwste hit ‘Hottie’, hun muziek galmde door een lokaal heen en de kijkers stonden allemaal met een dikke glimlach te genieten van deze vijf heren, die zeg maar nogal lef hadden om dit te doen.

Bij de havo waren het ook de muzikanten die het meest genomineerd werd door de leerlingen. De drie dames Sophie, Eva en Julia gingen naar huis met de prijs vanuit de leerlingen. De docenten nomineerden Joy en Imke met hun modestatement waarbij ze colberts hadden gepersonaliseerd.

Ik kijk weer terug op een tof CKV-jaar. En voor jullie nog de tip: Een museumbezoek is vaak gratis voor kinderen, ga dus gerust eens ergens naar binnen, al is het maar kort!

Fijne zomer! Hopelijk vol met het bewonderen van mooie gebouwen, chillen en films kijken, muziek kijken of maken, lekker tekenen, dansen en fotograferen, want kunst en cultuur is overal! 

Mevrouw Veldhoen (docent CKV)