NieuwsCorlaer College uitgeschakeld bij Op Weg Naar Het Lagerhuis

Corlaer College uitgeschakeld bij Op Weg Naar Het Lagerhuis

De debatclub van het Corlaer College is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finales van Op Weg Naar Het Lagerhuis. Ondanks sterke debatwedstrijden was de provinciale voorronde in Provinciehuis Arnhem het eindstation voor de bovenbouwleerlingen uit Nijkerk.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatcompetitie van Nederland met landelijk in totaal meer dan 200 deelnemende scholen. Met veel enthousiasme en goede moed vertrokken elf havo- en atheneum-leerlingen vrijdag 31 januari naar het Provinciehuis in Arnhem voor de voorronde Gelderland II van Op Weg Naar Het Lagerhuis (OWNHL). 

Het Corlaer College hoopte de goede prestatie van vorig jaar te kunnen overtreffen. Toen verloren de Nijkerkse leerlingen uiteindelijk nipt de finale van de provinciale voorronde. Ditmaal hoopte de ervaren groep debaters voor het eerste de landelijke achtste finales te kunnen bereiken. Dat moest gebeuren met een sterke groep leerlingen: Sterre, Puck, Eva (atheneum 6), Luc, Britt (havo 5), Tessa, Noah, Dalila, Loïs, Sam (atheneum 5) en junior-debater Marouan (havo 4).

Bij aankomst in Arnhem werd al snel de tegenstander uit de finale van vorig jaar gespot: Christelijk Lyceum Apeldoorn. Dat bleek ook nog eens de eerste opponent van de dag te zijn. Na een mooie speech van Noah over keuzevrijheid van leerlingen op school volgde een spannend debatduel met stellingen over de herbebossing van Europa en dialectlessen op Gelderse scholen. Uiteindelijk oordeelde de jury dat de Apeldoornse tegenstander met 4-3 won.

In de tweede ronde was het Corlaer College heer en meester. In aanloop naar OWNHL hadden de leerlingen meerdere stellingen geoefend en voor alles informatie opgezocht. Puck won glorieus het 1-op-1-debat over herinneringstoerisme en ook als team was het Corlaer College te sterk voor het Pax Christi College (Druten) in debatten over het hard bestraffen van discriminatie en drugsgebruik onder jongeren. Na deze 5-2 overwinning volgde de laatste poulewedstrijd en het Corlaer College wist dat er gewonnen moest worden om de halve finales te bereiken. Dat moest gebeuren tegen het Canisius College – vorig jaar de tegenstander in de halve finales – dat de eerste twee rondes gewonnen had. Sam was uitstekend ingevoerd over voorspellend politiewerk in het 1-op-1-debat; de tegenstander uit Nijmegen vond zelf dat Sam dit debat gewonnen had. Helaas oordeelde de jury anders. Na de debatten over euthanasie voor kinderen tot twaalf jaar en het autogebruik in de provincie Gelderland wees de jury het Canisius met 4-3 als winnaar aan. Helaas eindigde de dag voor het Corlaer College zodoende in de poulefase. De leerlingen bleven wel tot het einde om de andere scholen aan het werk te zien én om Sam aan te moedigen. Hij was namelijk uitgekozen in het All Star Team van de dag en mocht tijdens de finaleronde nog de strijd aan gaan met het Arnhemse gemeenteraadslid Mattijs Loor.

De twee officiële landelijke debattoernooien (het NK en OWNHL) zitten erop voor het Corlaer College, maar het debatjaar is nog zeker niet over. Net als vorig jaar willen de leerlingen een eigen debatwedstrijd organiseren. Vorig jaar won de groep de eerste Corlaer Debat Cup van het Corderius College; in Arnhem hebben de enthousiasten leerlingen veel contacten gemaakt om nieuwe uitdagers te vinden voor een wedstrijd in Nijkerk. Dat krijgt ongetwijfeld een vervolg dit schooljaar.

Liesbeth Quak en Gepko Hahn (docenten van de debatclub)