NieuwsCorlaer College debuteert met zesde plek bij finale NK Debatteren

Corlaer College debuteert met zesde plek bij finale NK Debatteren

De debatclub van het Corlaer College heeft zaterdag een fantastische zesde plek behaald bij de finale van Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren. De leerlingen hoefden slechts vijf van de 32 finalisten voor zich te dulden en ontvingen een trofee voor beste nieuwkomer in de finaleronde.

Het Corlaer College debuteerde in de finaleronde van het NK, nadat vier eerdere pogingen eindigden in de voorronde. Examenleerlingen Perronne van de Beek, Lana Kilian, Charlotte van Hamersveld, Liam Groen en Tim Bakker hadden zich met een knappe dertiende plek tijdens de voorronde geplaatst voor de finale met de 32 beste schoolteams van Nederland. 

De finale zou plaatsvinden op de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar de coronamaatregelen dwongen de teams om alsnog online te debatteren met elkaar. Het debatteam verzamelde zich daarom zaterdagochtend op het Corlaer College en kon daarbij op de steun rekenen van andere debatclubleden en de twee debatclubdocenten. Bepakt met de nodige argumenten ter voorbereiding op drie stellingen, konden de leerlingen de strijd aan gaan met de beste debatleerlingen van Nederland.

Perfecte score

Het Corlaer College begon fantastisch aan de wedstrijd met een ijzersterk debat over de stelling ‘pensioengerechtigden moeten vijf uur per week mentor zijn van een starter in hun sector’. Het Corlaer College en Gymnasium Celeanum maakten er een mooi debat van, waarin goed naar elkaar geluisterd werd en er ruimte was voor humor. De tegenpartij vond het ‘OK boomer-argument’ geen fijne benaming en sprake liever over een generatieargument, waarop Liam met een passend weerwoord kwam: “OK boomer”. 

De jury was na afloop over beide scholen lovend, maar wees het Corlaer College als winnaar aan. Het Corlaer kreeg complimenten voor de structuur van Charlotte, de overtuigingskracht van Lana en de rust van Liam. De jury gaf aan zelden zulke hoge scores te hebben uitgedeeld; uiteindelijk bleken de Nijkerkse leerlingen zelfs de hoogste dagscore van alle debatten gekregen te hebben. Perronne kreeg zelfs een perfecte score voor het onderdeel presentatie en bleek uiteindelijk de enige leerling van de 132 debatterende finalisten met een perfecte score.

Improvisatiedebat

Voorafgaand aan het toernooi moesten er drie stellingen met voor- en tegenargumenten voorbereid worden. Twee stellingen zouden bij het eerste en derde debat daadwerkelijk gebruikt worden. Het tweede debat van de dag moest in twintig minuten voorbereid worden zonder (digitale) hulpmiddelen: een zogeheten improvisatiedebat. 

Het lukte goed om tegenargumenten te bedenken bij de stelling: ‘de minister-president moet elke maand in een andere provincie wonen’. Charlotte had een pakkende opening en Tim kwam met een sterk politiek argument. Lana zorgde voor goede weerleggingen en Perrone sprak opnieuw in mooie stijlfiguren tijdens het slot. Het Driestar College – dat uiteindelijk vijfde werd – wist volgens de jury toch net iets beter de argumenten te onderbouwen waardoor dit debat nipt verloren ging. 

Slotdebat

Ten slotte moest het Corlaer College verdedigen waarom het EU-budget voor grensbewaking besteed moet worden aan het verbeteren van leefomstandigheden in Afrikaanse landen. Perronne zette goed de toon door duidelijk te maken hoe problemen beter voorkomen dan genezen kunnen worden. Tim slaagde erin de argumenten verder uit te bouwen; maar het werd een fel debat tegen het Wolfert Tweetalig. Lana bracht met een goede oproep de rust terug in het debat en Charlotte wist de juiste ‘clashes’ uit het debat benoemen tijdens de slotbeurt. Helaas was het niet genoeg om de winst toebedeeld te krijgen van de jury. 

Na een korte pauze kreeg het Corlaer College te horen dat het helaas niet om de eindzege mocht debatteren in een finale. De debatclub hoopte dat het resultaat van de voorronde wel overtroffen zou worden en dat was uiteindelijk zeker het geval. Het Corlaer College eindigde op de zesde plaats en was daarmee ook de beste nieuwkomer in de finaleronde. De score van de voorronde werd ruimschoots verbeterd. Daarnaast eindigden Liam, Lana en Perronne zelfs in de top twintig van beste individuele sprekers. 

De debatclub mag even genieten van deze prachtige prestatie. Daarna gaan de Corlaer-leerlingen verder met de voorbereiding op het volgende toernooi. De provinciale voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis is namelijk op donderdag 17 maart.

Gepko Hahn