NieuwsCommuniceren met een reptielenbrein

Communiceren met een reptielenbrein

Op 27 november was de aula van het havo/atheneum-gebouw gevuld met ruim 300 ouders die kwamen luisteren naar Steven Pont. Steven Pont is een ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en auteur van verschillende boeken over kinderen en opvoeding. Hij gaf ons een inkijkje in het puberbrein.

Het werd een interessante avond waar we veel inzichten kregen over het communiceren met je puber. Verhelderend was bijvoorbeeld dat er zich in het brein van je kind een ontwikkeling afspeelt die pas rond de leeftijd van 23 is afgerond. Daarbij is het belangrijk te weten dat wij drie breinen hebben; het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein. Het reptielenbrein is het oudste deel van de hersenen waarin je instincten zitten en is maar gebrand op één ding: overleven. Het zoogdierenbrein is het domein van je emoties, motivatie en sociaal gedrag. Het menselijk brein (de neocortex) is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid; je gezonde verstand. En juist dat laatste deel is bij onze kinderen nog volop in ontwikkeling. Dus voordat je het weet wordt jouw goedbedoelde, bezorgde vraag opgevat als bemoeizucht en komt terecht in het reptielenbrein van je kind. Met een heftige en voor jou onverwachte reactie tot gevolg. Dan is het dus zaak dat je je dat realiseert en niet ook vanuit jouw reptielenbrein reageert. Deze en vele andere eye-openers werden met passie en humor door Steven gebracht.

Uit de vele positieve reacties na afloop maak ik op dat het een bijzonder geslaagde avond was. Dank aan de ouders van de ouderraad en aan Vincent van Polen die deze avond hebben georganiseerd! 

Lonneke Hosmar, rector