NieuwsCO2-meters in de school

CO2-meters in de school

De afgelopen tijd is ventilatie in de scholen veel in het nieuws geweest, omdat een gezonde ventilatie de overdracht van COVID-19 tegengaat. Daarnaast heeft een gezond binnenklimaat ook invloed op de leer-/werkprestaties. Daarom is er gekozen om door de hele school CO2-meters te plaatsen. Het CO2-gehalte in een ruimte is één van de belangrijkste indicatoren of de lucht nog schoon genoeg is, of dat er geventileerd moet worden. 

Een prettig leerklimaat

Het plaatsen van CO2-meters is landelijk ontstaan vanuit de coronasituatie, maar dit is voor ons niet de belangrijkste reden. Het is belangrijk om met zijn allen bewust te zijn van een goed werkklimaat. Uit verschillende onderzoeken is bewezen dat de waardes die gemeten worden een rechtstreeks effect hebben op de concentratie/leerprestaties en het ziekteverzuim van onze leerlingen en collega’s. Wel is het zo dat corona ervoor gezorgd heeft dat een voorzorgsmaatregel zoals CO2-meters op de radar is gekomen als nuttige tool om het werkklimaat te meten en daarmee ook de investering waard is.

Door te investeren in een goed CO2-meters willen we een zo prettig mogelijk leerklimaat creëren voor de leerlingen. Daarnaast willen we heel graag dat we met zijn allen bewuster omgaan met het leerklimaat waarin we zitten. In coronatijd hebben we ervaren dat het klimaat op een acceptabel niveau blijft zodra we actief gaan ventileren met de ramen en deuren open. Het ophangen van CO2 meters moet ervoor zorgen dat we kunnen zien wanneer er wel en niet geventileerd moet worden.

Hoe werkt een CO2-meter?

De CO2-meters hebben een stoplichtsysteem. Het display is groen, oranje of rood. 

  • Groen (waardes van 0 tot 800 ppm): Er hoeft nu niets te gebeuren, ramen en deuren mogen gesloten blijven. Zeker in de winter is dit goed om te weten, zodat onze docenten en leerlingen het niet onnodig koud hebben en wij ook niet voor niets de verwarming aan hebben.
  • Oranje (waardes van 800 tot 1200 ppm): Het is belangrijk dat er nu een aantal ramen open gezet worden zodat de waardes weer in het groen kunnen komen. Deuren mogen gesloten blijven.
  • Rood (waardes hoger dan 1200 ppm): Er is nu niet meteen reden voor paniek, maar alle ramen en deuren moeten wel open gezet worden, ook tijdens de leswisselingen en pauze.