NieuwsBrugklas havo en atheneum naar het Muiderslot

Brugklas havo en atheneum voor thema MMC naar het Muiderslot

Wist je dat er in de middeleeuwen geen wc-deuren waren in het Muiderslot? Wist je dat men vroeger ook al tosti’s maakte? Wist je dat er prachtige schilderijen hangen in het kasteel? Deze interessante en triviale feitjes zijn de brugklasleerlingen atheneum en atheneum/havo te weten gekomen bij een excursie naar het Muiderslot. Voor thema Mens, maatschappij en cultuur (MMC) zijn 190 leerlingen uit de atheneum- en atheneum/havo-brugklas vorige week naar het Muiderslot geweest. De excursie was een mooie en informatieve dag voor zowel leerlingen als begeleiders.

Leerlingen maken een Klokhuisfilmpje

In het lesprogramma van het thema MMC stond de afgelopen weken het thema Ontwikkeling centraal. Het kan gaan over de ontwikkeling van een leven, een gebouw of een gebied. Eén van de opdrachten was het maken van een Klokhuisfilmpje over een ontwikkeling bij het Muiderslot. Dit kon gaan over bijvoorbeeld Floris V, over de verdediging van het kasteel of over hoe men leefde in de late middeleeuwen.

De leerlingen uit brugklas atheneum/havo gingen dinsdag naar het Muiderslot en donderdag was brugklas atheneum aan de beurt. De leerlingen kregen een mooie rondleiding van een gids en gingen daarna met hun themadocent, mentor of onderwijsassistent de rest van het kasteel en de tuinen bekijken. Ten slotte was er tijd om het filmpje op te nemen in het kasteel of buiten onder de stralende zon. De gidsen van het Muiderslot waren onder de indruk van de voorbereiding en de vragen van onze leerlingen. Misschien dat er wel een toekomstige gids onder de leerlingen rondliep.

Thema ordening: Onderzoek naar een wijk in Nijkerk

Gelukkig mogen de leerlingen bij het nieuwe thema van MMC ook weer naar buiten, want bij thema Ordening doen de leerlingen onderzoek naar een wijk in Nijkerk. Wat is er in een woonwijk te vinden en hoe kan deze verbeterd worden?