Nieuws

BBB grootste partij bij scholierenverkiezingen Corlaer College

16-03-2023
NieuwsBBB grootste partij bij scholierenverkiezingen Corlaer College

BBB grootste partij bij scholierenverkiezingen Corlaer College

De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij van Nederland bij de Provinciale Statenverkiezingen, ook als de leerlingen van het Corlaer College het voor het zeggen zouden hebben. Bij de scholierenverkiezingen is de BBB uit de stembus gekomen als grootste partij, vlak voor de PVV. Op plaats drie en vier eindigden de VVD en de ChristenUnie.

Woensdag 15 maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Het Corlaer College organiseerde – in samenwerking met ProDemos – scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten. Welke politieke partijen in de provincie Gelderland zijn het grootst bij de leerlingen van het Corlaer College?

Leerlingen konden tot en met dinsdag 14 maart een week lang stemmen. Bij het sluiten van de online stembus waren er 393 stemmen uitgebracht, 294 stemmen van havo/atheneum-leerlingen en 99 stemmen van vmbo-leerlingen. Dat is ongeveer twintig procent van de leerlingen. 

De meeste stemmen zijn gegaan naar de BoerBurgerBeweging; op de tweede plaats eindigde de PVV. De vier partijen die landelijk in de regering zitten, staan vervolgens op plek drie tot en met zes. 

Landelijk

Landelijk gezien werd GroenLinks de grootste partij onder scholieren, gevolgd door D66 en PVV. Klik hier voor het landelijke beeld.

Zetelverdeling Provinciale Staten in Gelderland

De Provinciale Staten in Gelderland heeft 55 zetels. Op basis van de verkiezingen op het Corlaer College zou de volgende zetelverdeling zijn.

Volledige uitslag

Hieronder zie je de volledige uitslag van de scholierenverkiezingen op het Corlaer College.