Nieuws

Annika en Isa winnen met profielwerkstuk Jan Penprijs

13-05-2022
NieuwsAnnika en Isa winnen met profielwerkstuk Jan Penprijs

Annika en Isa (atheneum 6) winnen met profielwerkstuk Jan Penprijs

Annika van Donselaar en Isa Letschert hebben met hun profielwerkstuk ‘Niets is wat het LIJKt’ de Jan Penprijs gewonnen. De Rijksuniversiteit Groningen reikt deze prijs uit aan de leerlingen met het beste profielwerkstuk in de categorie Economie & Maatschappij.

Het niveau van de profielwerkstukken op het Corlaer College lag dit jaar weer hoog. Dat blijkt wel uit het feit dat Fleur Vreugdenhil, Jasmijn Remijn en Charlotte van Hamersveld de publieksprijs wonnen bij de Van Melsenprijs (Radboud Universiteit). Daarnaast waren er twee duo’s genomineerd voor de Jan Penprijs: naast de uiteindelijke winnaars Annika van Donselaar en Isa Letschert eindigden ook Marysha Cavalje en Sarah van den Berg in de top vijf in Groningen.

Profielwerkstuk ‘Niets is wat het LIJKt’

Annika en Isa hebben in ‘Niets is wat het LIJKt’ onderzoek gedaan naar de psyche van een moordenaar en hoe je hierover een podcast kan maken. De twee atheneum 6-leerlingen hebben in de literatuur onderzocht in hoeverre moordgedrag aangeboren en aangeleerd is, podcasts geanalyseerd en met experts gesproken. Uiteindelijk hebben Isa en Annika een podcast gemaakt waarin zij een veroordeelde moordenaar hebben geïnterviewd.

Jan Penprijs

Het uitstekende profielwerkstuk leverde een nominatie op bij de Rijksuniversiteit Groningen waar Annika en Isa op 22 april naartoe gingen voor de prijsuitreiking. ,,In Groningen kregen we eerst een gastcollege van een professor die op de universiteit werkt. Daarna stonden alle genomineerden klaar bij de kraampjes om te vertellen over hun profielwerkstuk. Docenten, wetenschappers en studenten die het profielwerkstuk helemaal hadden gelezen en de podcast hadden geluisterd, kwamen langs.’’

,,Na deze presentatie was het tijd voor de prijsuitreiking en tegen onze verwachtingen in wonnen we deze prijs ook nog! De jury was onder de indruk van de aandacht en precisie die we in het werkstuk hadden gelegd. Ze vonden de podcast behoorlijk professioneel en het werkstuk volledig en stevig onderbouwd. Bovendien vonden ze het out-of-the-box denken qua vorm en invulling erg goed. We waren natuurlijk enorm blij en vonden het superleuk dat docenten en studenten van de RUG onze podcast hadden geluisterd! Met 200 euro op zak en een mooi certificaat konden we met een goed gevoel en een leuke ervaring weer terug naar Nijkerk.’’