NieuwsAnker…

Anker...

Geloof, hoop en liefde. De belangrijkste van deze drie is de liefde (hoofdstuk 1 Korintiërs 13). Zonder liefde is alles leeg en nutteloos. Dat is vrij uitgelegd de kern van dit hoofdstuk in de bijbel. Voor de begrippen geloof, hoop en liefde zijn ook drie symbolen bekend, namelijk een kruis, een anker en een hart. Boven deze inleiding heb ik het anker benoemd, terwijl de liefde (het hart) als basis van alles benoemd wordt. Dat behoeft enige uitleg.

Het afgelopen jaar is een uitzonderlijk jaar geweest. Naast alle dingen van het leven die op ons pad komen, heeft de pandemie ons leven in meer of mindere mate bepaald. Zeker voor de jongeren in de periode december t/m mei is alles flink overhoop gehaald. Ik heb dat thuis ook gezien bij mijn eigen zoons. Het gemis van de structuur van school, de ontmoeting met vrienden, docenten die face tot face een praatje maken, dat zijn zo maar drie dingen die op veel jongeren impact hebben gehad. Hoe belangrijk is het dan om toch mensen om je heen te hebben die jou als jongere, als mens, onvoorwaardelijk liefhebben. Deze liefde (het hart) zorgt voor vertrouwen in andere mensen en zorgt bovenal voor vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in jezelf op basis van dat je geliefd bent, daar wil ik mijn anker (hoop) in vestigen. Een anker voor een schip is essentieel. Wanneer een anker neergelaten wordt, dan kan een storm op de zee stevig tekeer gaan en dan toch blijft het schip met hoge golfslag op zijn plek.

Vorige week zijn de diploma’s aan de geslaagden van havo en atheneum uitgereikt. Deze week worden de diploma’s aan geslaagden van het vmbo uitgereikt. Twee weken geleden zijn alle nieuwe leerlingen even op school geweest om de nieuwe klas en de mentor te leren kennen. Beide momenten zijn een markeermoment, het begin van iets nieuws. En wanneer je aan iets nieuws begint, dan kan dat best spannend zijn. Die nieuwe middelbare school, die nieuwe vervolgopleiding; nieuwe ervaringen staan er te wachten. Op het Corlaer College gaan we ervoor dat leerlingen deze nieuwe ervaringen met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Daarom zeggen we tegen ieder mens en in het bijzonder tegen iedere leerling: Goed dat jij er bent! Kom je op school en zit je hier op school, dan hopen we dat het besef groeit bij iedere leerling dat hij/zij waardevol is. Door elkaar te (leren) helpen en net die extra stap te zetten en er voor elkaar te zijn, zeggen we: jij bent waardevol. Daarnaast leer je op het Corlaer College ook bij te dragen aan de wereld. Daarmee is de school een oefenplaats voor het leven van nu en in de toekomst. Wij hopen dat een ieder dit jaar gegroeid is in het besef dat het goed is dat jij er bent. Zo wordt de liefde voor elkaar omgezet in zelfvertrouwen en dat is een anker in tijden dat het stormt.

Namens het volledige team van collega’s op het Corlaer College wens ik een ieder een fijne vakantietijd toe. Geniet met elkaar, doe dingen voor elkaar en kom na de zomervakantie gezond weer terug bij ons op school. En voor de geslaagden: Het ga je goed!

De heer R. Schaefer
Conrector vmbo