NieuwsAlles over studiekeuze havo/atheneum

Alles over studiekeuze havo/atheneum

Voor de examenkandidaten is het bijna zover, het einde van de schoolloopbaan op het Corlaer College is in zicht. Tijd voor een nieuwe fase! Veel leerlingen hebben de keuze al gemaakt, anderen twijfelen nog. Er zijn leerlingen die hun Corlaer-tijd verlengen, omdat ze na vmbo-tl kiezen voor havo of na havo kiezen voor het atheneum. Niet iedereen kiest ervoor om meteen te starten met een vervolgstudie, een tussenjaar kan soms ook een passende keuze zijn. 

Ook voor de voorexamenklassen is het slim om nu alvast te gaan oriënteren. De leerlingen zijn inmiddels gestart met het invullen van het toekomstdossier en er zijn al veel gesprekken met de decaan geweest. Ze denken na over interesses en gaan kijken welke studies daarbij aansluiten. Via studiekeuze123 is heel veel informatie te vinden. De vervolgstap is het bezoeken van open dagen en in gesprek gaan met studenten en mensen uit het werkveld. Ook het gesprek thuis is heel belangrijk. Denk samen na over kwaliteiten van uw kind en de daarbij passende studies en beroepen. Het is misschien ook leuk om te vertellen hoe u ooit zelf gekozen hebt en hoe uw eigen loopbaan eruitziet. 

Online oriëntatiemogelijkheden

Helaas zijn de open dagen nog steeds online. Voordeel is wel dat je makkelijk vanuit huis een studie kan bekijken. Je kunt ook online proefstuderen en er zijn chatsessies met studenten en studieadviseurs. Bekijk op de website van de onderwijsinstelling welke voorlichtingsactiviteiten er worden aangeboden. Als een voorlichting tijdens schooltijd is, dan kan de leerling hiervoor vrij vragen via de decaan. 

Aanmelden mbo

De aanmelddeadline voor het mbo is vastgesteld op 1 mei 2021. Leerlingen kunnen zich oriënteren via de site kiesmbo. Veel mbo’s hebben online voorlichtingen en mogelijkheden voor chatsessies om te oriënteren of om vragen te stellen. Inschrijven voor het mbo moet via de website van de onderwijsinstelling voor 1 mei aanstaande.

Aanmelden hoger onderwijs en universiteit

De aanmelddeadline voor hogescholen of universiteiten is vastgesteld op 1 mei 2021. Inschrijven kan via studielink. Leerlingen hebben hiervoor een DigiD met sms-functie nodig. Aanmelden voor 1 mei.

Handige sites

Er is online veel informatie te vinden. Hieronder vindt u een aantal links naar handige sites:

  • Blog van Hermien Miltenburg van de universiteit van Wageningen met nuttige informatie voor ouders: studiekeuzekind
  • Site waar leerlingen vragen kunnen stellen aan studenten: vraaghetdestudent
  • Alle informatie over een tussenjaar: tussenjaarkenniscentrum
  • Alle informatie over de bekostiging van studeren: duo.nl

Hulp of meer informatie rondom studiekeuze en/of aanmelden nodig?

Leerlingen kunnen met vragen of als ze hulp nodig hebben altijd terecht bij de decaan: Annet Kuijvenhoven. Zij is decaan van havo/atheneum. Natuurlijk kunt u als ouder ook contact met mij opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. Het e-mailadres is: akuijvenhoven@corlaercollege.nl