NieuwsActiviteiten Preventie Gemeente Nijkerk 2020

Activiteiten Preventie Gemeente Nijkerk 2020

Vanuit de gemeente Nijkerk worden er diverse (nieuwe) cursussen en trainingen aangeboden voor kinderen en ouders/opvoeders. Hieronder vindt u het aanbod wat voor u/uw kind relevant kan zijn. De startdata van de verschillende cursussen zijn nog niet bekend, maar aanmelden kan al wel. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, wordt de training ingepland en ontvangt u een bericht hierover. De meeste trainingen worden twee keer in het jaar ingepland, dus aanmelden kan het gehele jaar door. De gemeente Nijkerk biedt alle trainingen voor de inwoners uit de gemeente Nijkerk (Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken) gratis aan. Aanmelden voor de trainingen is verplicht en gaat via de website www.pitnijkerk.nl. Voor meer informatie en actuele aanbod kunt u terecht op www.pitnijkerk.nl of neem contact op via preventie@gtnijkerk.nl

Cursussen voor jongeren tussen 12-18 jaar

Sociale vaardigheidstrainingen voortgezet onderwijs

Deze training is speciaal voor jongeren tussen 12 en 16 jaar op het voortgezet onderwijs die moeite hebben in de omgang met anderen, lastig vrienden kunnen maken, of juist op een negatieve manier worden beïnvloed door hun vrienden. In de training leren jongeren met behulp van oefeningen, rollenspellen en groepsgesprekken om te luisteren, om te gaan met kritiek, conflicten en gevoelens. Er wordt geleerd om ‘nee’ te zeggen en om hulp te vragen. 

Boksen maakt beter

Boksen maakt beter is een weerbaarheidstraining voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Door te boksen ontdek je samen met je bokscoach op een plezierige manier hoe jij omgaat met uitdagingen. Tijdens het boksen kun je vervolgens oefenen met andere manieren, die voor jou beter werken. Dit niet door woorden, maar door te doen. Balans houden en volhouden, waarbij je je grenzen leert bewaken. Door te boksen wordt je manier van denken en doen zichtbaar en kun je op een prettige manier werken aan een betere versie van jezelf. Boksen geeft dan ook energie, waarbij je sterker wordt in je hoofd én lijf. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten onder begeleiding van Teuno Blankesteijn. De training start in oktober 2020.

Oppasdiploma

Oppassen bij jonge kinderen, thuis of als bijbaantje. Dat is vaak iets waar je zomaar in rolt, maar waar heel wat bij komt kijken. Dus ben jij tussen de 12 en de 16 jaar? Woon je in de gemeente Nijkerk? Zou je graag oppassen of heb je al vaker opgepast en wil je handige tips voor een avondje oppassen? Dan is deze oppascursus écht iets voor jou! De cursus is door jongeren beoordeeld met een gemiddelde van een 8,3. De training start in de chill out. Deze training wordt meerdere malen in het jaar aangeboden. 

Aanbod voor ouders

Opvoedspreekuur

Elke vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur is er een opvoedspreekuur bij het gebiedsteam Corlaer (gezondheidscentrum Corlaer). Als u vragen heeft over opvoeden/opgroeien van uw kind kunt u gerust binnen lopen. 

Inloopspreekuur/ echtscheidingsspreekuur Wulfshoeve

Op de derde woensdagmiddag van de maand tussen 14.00 tot 16.00 uur is er een spreekuur bij de Wulfshoeve, Moorselaar 69 in Nijkerk. Voor alle vragen aan het gebiedsteam kunt u terecht bij deze spreekuur. Voor vragen rondom echtscheidingen kunt u tijdens het spreekuur een gratis consult aanvragen met een advocaat en consulent gebiedsteam. Voor het echtscheidingsspreekuur dient u zich vooraf aan te melden. 

Cursus ‘omgaan met pubers’ 

In de puberteit, zo tussen de 10 en 16 jaar, ontwikkelen kinderen zich tot jongvolwassenen. Er verandert van alles. Pubers groeien zowel lichamelijk als verstandelijk hard. Voor u als ouders betekent dit ook veel veranderingen en is het soms lastig een nieuw evenwicht te vinden. Tijdens deze cursus wordt in vier bijeenkomsten aandacht besteed aan de volgende thema’s: veranderingen in de puberteit, communicatie, ruzie voorkomen en grenzen stellen en omgaan met alcohol/drugs en social media. Deze informatieve cursus is bestemd voor ouders van (beginnende) pubers van 10 t/m 16 jaar. Deelname is gratis. De cursus start bij voldoende aanmeldingen.

Geef me de vijf

De Basiscursus van Geef me de 5 komt naar Nijkerk! De basiscursus Geef me de 5 is voor ouders/verzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning bij het omgaan met hun kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je inzicht in het brein en de oorzaken van het gedrag. Je leert hoe je adequaat met dat gedrag kunt omgaan. Uit onderzoek is gebleken dat de Geef me de 5 Basiscursus al op korte termijn leidt tot significante verbetering van ouder-kind interacties, betere opvoedkwaliteiten van de ouders, meer positieve ervaringen in het opvoeden en minder gezondheidsklachten. Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor interactie en persoonlijke vragen. Na iedere cursusdag krijg je de opdracht om op je werkplek bepaalde situaties te filmen. De tweede, derde en vierde dag starten we met deze video’s en praktijkvoorbeelden. Zo leer je van elkaar, krijg je tips op maat en wordt de theorie gekoppeld aan jouw eigen praktijk. Je merkt gelijk verschil.

Steunouder Nijkerk

Ouders in een kwetsbare situatie kunnen overbelast raken door de zorg voor hun kinderen. Vooral als ze niet beschikken over een eigen vangnet. Steunouders helpen deze ouders door hun kind 1 of 2 dagdelen in de week op te vangen. Voor ouders is dat een moment rust, voor het kind even een omgeving zonder zorg of spanning. De duur van de steun hangt af van de behoefte van het kind, zijn of haar ouders en de mogelijkheden van de steunouder. Meestal varieert het tussen de 3 en 6 maanden. Voor meer informatie, aanmelden of aanmelden als steunouder kunt u contact opnemen met nijkerk@steunouder.nl. Meer informatie staat ook op www.steunouder.nl.