NieuwsAandacht en de juiste keuzes maken

Aandacht en de juiste keuzes maken

Twee weken geleden werd ik geraakt door een artikel op Linkedin. In 2019 heeft de rijksoverheid een begrotingsoverschot van ongeveer €14mld en toch wordt de roep om extra investeringen in zorg en onderwijs maar zeer beperkt gehonoreerd. Daarbij zou het idee kunnen ontstaan van; het is nooit genoeg. Maar wanneer we kijken naar de vraag vanuit het onderwijs, dan zou het hebben van extra geld voor kleinere klassen een zegen zijn. Namelijk zien en gezien worden is een van de kernfactoren voor succes in het onderwijs. De persoonlijke relatie met leerlingen is belangrijk. Daardoor gaan leerlingen het aan om te leren en zijn ze in staat om de juiste keuzes te maken. Dat kunnen we dan nog verder versterken.

Van de week merkte ik weer hoe belangrijk het is om een goed gesprek te hebben met leerlingen. Vol trots vertelden verschillende leerlingen wat zij na het Corlaer College gaan doen in een vervolgopleiding. Dat klonk als het bewust keuzes maken om na het voortgezet onderwijs verder te kunnen gaan. Gaaf om te horen hoe bevlogen de leerlingen hierover vertelden. Het begeleiden bij het maken van de juiste keuzes is belangrijk. Het geeft de leerlingen een rustig en comfortabel gevoel. De begeleiding om de juiste keuzes te maken is op het Corlaer College uitgebreid en grondig geregeld. Alle collega’s zijn hierbij betrokken en samen met de leerlingen zorgen we voor de juiste volgende stap. Het resultaat is dat onze leerlingen beter kiezen voor hun vervolgopleiding dan het landelijk gemiddelde.

Elkaar zien en weten wat de ander nodig heeft, sluit naadloos aan op de christelijke identiteit van de school. De liefde van God is gericht op het zetten van die extra stap. Voor die ander gaan waardoor die ander weet; ik ben belangrijk, ik doe er toe. Jezus leefde dit voort en dit willen we graag doorgeven aan onze leerlingen. Het resultaat is een mooie leergemeenschap die het Corlaer College heet, waar leerlingen zich gezien voelen. In zo’n omgeving is het maken van de juiste keuzes aan de orde van de dag!

Ronald Schaefer