Gepko Hahn

Leerlingen en docenten zijn erg open naar elkaar

“Wat mij vanaf het begin op het Corlaer College opvalt is hoe open leerlingen en docenten naar elkaar toe zijn. Ondanks dat we een grote school zijn, hangt er een cultuur dat leerlingen makkelijk op de docenten afstappen en ook gewoon over vrije tijd kletsen. Een praatje maken met leerlingen, een potje voetbal of gewoon geinen, daar geniet ik erg van als docent. De sfeer is erg toegankelijk, bijna familiair. Ik merk dat dit bijzonder is aan het Corlaer.’’

Samenwerken, plannen en zelfstandig werken

“Ik denk dat onze school erg goed is in de voorbereiding op een vervolgopleiding. Van oud-leerlingen hoor ik dat ze op het hbo en de universiteit goed weten hoe je moet plannen en leren. Op het Corlaer College leer je goed plannen, samenwerken, zelfstandig werken en hoe je voor een toets moet leren. Of je nu met een 5,5 of een 8 bent geslaagd, veel van onze leerlingen doen het daarom goed op het hbo en de universiteit.

Het zelfstandig werken, plannen en samenwerken zit verweven in het domeinleren. In de brugklas word je zeker niet in het diepe gegooid, maar zit je onder andere bij de themavakken samen met je klasgenoten op het domein te werken aan een opdracht. De docenten coachen hoe je dit kan doen. In leerjaar 3 krijg je meer keuzevrijheid in wat je gaat doen en vanaf het vierde jaar heb je zelf de keuze aan welk vak je werkt tijdens de zelfstudie-uren op het domein. Een docent helpt de leerlingen zowel vakinhoudelijk als met deze vaardigheden. Vind je het plannen of zelfstandig werken lastig, dan helpen we je erbij.”

Een eigen plek voor de brugklasleerling

“De brugklasleerling heeft een eigen domein op school. Je komt ook in de rest van de school, maar domein 1 is de thuisbasis van de brugklasleerling. Zeker twee derde van de tijd heeft de brugklasleerling les op dit domein of in de klaslokalen grenzend aan dit domein. Zo heb je een eigen vertrouwde plek, waar ook de kluisjes voor de eerstejaars zijn.

Brugklasleerlingen hebben snel door dat je hier op het Corlaer College makkelijk contact krijgt met leerlingen en docenten en dat je gewoon mag zijn wie je wil zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen. Door samen activiteiten te doen tijdens de introductieweek en het brugklaskamp leer je elkaar extra goed kennen. Op die manier voel je je snel thuis op het Corlaer.”

Gepko Hahn – Docent geschiedenis, maatschappijwetenschappen, thema Mens, maatschappij en cultuur (havo/atheneum)