Nieuws

Goed bezig! Inleiding Corlaer Nieuws

19-12-2022
NieuwsGoed bezig! Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding door Ronald Schaefer

Goed bezig!

Afgelopen vrijdag was een topdag! Lopend over de afdeling Economie en ondernemen kwam ik onderstaand tafereel tegen. Onze leerlingen leren bij het profiel Economie en ondernemen etalages inrichten. De kerstboodschap ‘Positive vibes’ is voor mij een moderne manier om de kerstgedachte de wereld in te sturen. Goed bezig! Over de wereld insturen gesproken. Dezelfde vrijdag was er ’s middags een belangrijke bijeenkomst van Expeditie Corlaer.

Expeditie Corlaer

Vijf expeditieteams hebben een maatschappelijk doel gekozen om dit schooljaar aan te werken. Alle teams hebben een projectplan geschreven en die zijn goedgekeurd. Vrijdagmiddag hebben we een overeenkomst gesloten tussen de teams en de school. Wij hebben er vertrouwen in dat de expeditieteams zullen bijdragen aan een betere wereld. Door de wereld in te trekken en aan de slag te gaan. Iedere leerling groeit als persoon en de wereld wordt weer een klein stukje mooier. Hieronder een foto van het tekenmoment waarmee de expedities de wereld ingestuurd worden.

Leren op domeinen

En alsof dat nog niet genoeg is. Met elkaar bouwen we aan een school die er echt is voor iedere leerling. Afgelopen vrijdag liep ik over de domeinen van de bovenbouw van havo en atheneum. Ik kwam met veel groepjes leerlingen in gesprek. Het raakt me om te zien hoe onze leerlingen hebben leren plannen, organiseren en reflecteren. Mooie gesprekken hebben we gevoerd over hoe de leerlingen hebben leren reflecteren. Hoe heb ik iets gedaan? Waarom eigenlijk? Wat ging goed en wat kan de volgende keer anders?

Paarse vrijdag

Ook wil ik nog even terugkijken naar de vrijdag daarvoor. Toen was het Paarse vrijdag. De vlag werd gehesen en er was afgesproken om met elkaar tijdens de dagopening aandacht te besteden aan Paarse vrijdag. Het Corlaer College is er voor alle leerlingen. Wie je ook bent en hoe je je ook voelt en waar je voor staat. Voor iedereen is er een plekje bij ons op school. Dat is samenleven en dat leer je ook bij ons op school. Wij zien dat ook als onze opdracht.

Naastenliefde

In deze tijd naar kerst toe is naastenliefde een belangrijk onderwerp. Het is niet vanzelfsprekend dat je liefde hebt in je leven. Er kan van alles gebeurd zijn waardoor jouw leven even geen liefde en licht kent. Liefhebben is een werkwoord, dus dat betekent aan de slag gaan. Met kerst gaan veel mensen toch een extra stap zetten om licht en liefde uit te delen. Om je heen kijken en zien wie dat extra woord nodig heeft of even een kop thee gaan drinken bij de buren van wie je weet dat ze eigenlijk nooit bezoek krijgen. Er zijn zoveel manieren om licht en liefde te brengen in het leven van een ander.

Kerstviering

Op het Corlaer College besteden we vanuit onze christelijke identiteit aandacht aan kerst door het organiseren van de kerstviering. Dinsdag 20 en woensdag 21 december hebben alle leerlingen een kerstviering. De vieringen worden dit jaar verzorgd door Maxmusic. “Met live muziek, persoonlijke verhalen en getuigenissen wordt de Bijbelse kerstboodschap van hoop en vrede op een laagdrempelige en interactieve manier gebracht.” Ik hoop dat iedere leerling iets meeneemt van de kerstboodschap en ook licht en liefde uitdeelt.

Kerst is begonnen met de geboorte van Jezus. Zijn geboorte brengt veel teweeg. Met Zijn geboorte komt het licht in een wereld die echt veel licht nodig heeft. Licht staat voor zien, licht staat voor warmte en licht staat voor groei. Wanneer er licht is, kun je zien wat er gebeurt. Schoonheid wordt zichtbaar en wanneer ik iets schoons en moois zie, dan kan ik daarover een compliment geven. De warmte is bijvoorbeeld een arm om je heen of een compliment dat je enorm veel zelfvertrouwen geeft. En met dat zelfvertrouwen durf je dan vast die stap te zetten waardoor je groeit. Onze leerlingen zijn gegroeid en daar verdienen ze een dik compliment voor. Goed bezig!

Ik wens een ieder deze kerst Zijn licht in zijn of haar hart. De boodschap van licht en liefde is ook voor jou. Stap in Zijn licht en zie. Goed bezig! En goed dat jij er bent!

Ronald Schaefer, conrector vmbo