Corlaer College

Naar de brugklas

Brugklassen

Je gaat straks naar een nieuwe school!

Dat betekent dat je niet alleen een spannende tijd tegemoet gaat, maar ook een leuke tijd. Er gaat een nieuwe wereld voor je open! Als je voor het Corlaer College kiest, is de kans groot dat je een wereld binnenstapt, die goed bij jou past. Waar je jezelf kunt ontwikkelen en verwonderen. En waar je vooral helemaal jezelf kunt zijn.

Wil je naar een school waar je veel leert? Of wil je juist naar een school waar je meer kunt dan alleen leren? Wil je naar een zorgzame school? Een christelijke school? Of wil je naar een school die je vaardigheden voor de toekomst bijbrengt? Een school die van jou een echte onderzoeker maakt? Het grappige is: je hoeft niet echt te kiezen. Op het Corlaer College kan het allemaal.

Als je van de basisschool komt, ga je eerst naar de brugklas. In welke brugklas je komt, hangt af van het advies van de basisschool en de wensen van jou en je ouders.

Brugklas vmbo tl/havo
Als je nog niet zeker weet of je havo of theoretische leerweg (tl) van het vmbo wilt doen, kun je naar deze brugklas. Omdat de manier van leren op de havo en het vmbo verschilt, krijg je les in beide gebouwen van het Corlaer College. Dat is prettig als aan het eind van het eerste leerjaar duidelijk is of je naar havo 2 of vmbo-tl 2 kunt.
In deze brugklas start je op tl-niveau. Als je meer kan, mag je dat laten zien. Voor veel toetsen krijg je een cijfer op havo- en tl-niveau. Samen met je coach en andere docenten bepaal je wat uiteindelijk het beste bij je past.

Atheneum/havo
Als op de basisschool nog niet helemaal duidelijk is of je atheneum of havo kunt volgen, kun je naar deze brugklas. Je krijgt hier les op havo-niveau, maar dagen je uit om het beste uit jezelf te halen. Met onder meer verdiepingsopdrachten kun je laten zien waar je goed in bent, zodat aan het eind van het jaar helder is of je naar atheneum 2 of havo 2 gaat.

Atheneum
Als de basisschool je een vwo-advies geeft, kun je naar de atheneum brugklas. Je krijgt dan een aantal uren wetenschap & techniek per week. Het atheneum bereidt je voor op wetenschappelijk onderwijs aan de universiteit, en op deze manier kun je daar al vast een beetje aan ruiken. In volgende jaren ga je verder met onderzoekjes doen.

Brugklas sport
Zoals de naam al zegt, krijg je in deze brugklas extra veel sport, maar liefst zes uur per week. Niet alleen praktisch, maar ook theoretisch. Je leert samenwerken bij een teamsport en leiding geven bij een wedstrijd. Of je helpt mee bij het organiseren van een toernooi. De sportklas is er in het eerste en tweede leerjaar, alleen voor leerlingen die de vmbo kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg volgen, zonder lwoo.

Brugklas techniek
In de techniekklas heb je elke week acht uur techniek. Je leert bijvoorbeeld hoe apparaten werken en maakt werkstukken van metaal, hout of kunststof. Je gaat aan de slag met elektrotechniek. Al in het eerste leerjaar krijg je les in CAD tekenen op de computer. Tijdens projecten en bezoeken aan bedrijven maak je kennis met allerlei technische beroepen. Andersom komen er mensen op school vertellen over de techniek waarmee zij werken. Zo kun je gaandeweg ontdekken welk technisch beroep voor jou geschikt is.

De techniekklas is voor leerlingen die de vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg (eventueel met lwoo) volgen.

Video over de verschillende onderwijsniveaus

Open Huis

Op donderdag 24 januari en dinsdag 29 januari 2019 kun je met je ouders op het Corlaer College komen kijken. Leerlingen en medewerkers vertellen je graag meer over onze school. Jij en je ouders zijn van harte welkom in het vmbo- en atheneum-havo gebouw.

Wanneer? donderdag 24 januari en dinsdag 29 januari 2019

Hoe laat? van 19.00 tot 21.00 uur

Waar?
Atheneum/havo: Henri Nouwenstraat 8
Vmbo, incl. tl/havo-klas, sportklas en techniekklas: Ds. Kuypersstraat 3

Op het Corlaer College...

Informatie-avonden voor ouders

Speciaal voor ouders van leerlingen van groep 7 en 8 zijn er informatieavonden met gerichte informatie en de gelegenheid om vragen te stellen.

Informatie-avond atheneum: woensdag 9 januari 2019
Informatie-avond atheneum, havo en vmbo: maandag 11 februari 2019

Alle informatieavonden beginnen om 19.30 uur in het betreffende gebouw. Inloop vanaf 19.00 uur.

Waar?
Atheneum/havo-gebouw: Henri Nouwenstraat 8
Vmbo-gebouw: Ds. Kuypersstraat 3

Aanmelden

Je kunt je voor het Corlaer College aanmelden via je eigen basisschool. Je juf of meester heeft een aanmeldingsformulier. Het moet uiterlijk voor 15 maart worden ingeleverd. Alleen aanmeldformulieren die via de basisschool worden gestuurd, nemen we in behandeling.

Je kunt het aanmeldingsformulier ook hier downloaden:

 • Aanmeldingsformulier leerjaar 1 2019/2020 - in te vullen door ouders
 •  

  BAVO-formulier – aanmelding VO regio Eemland:

 • Aanmeldformulier bij het VO regio Eemland
 •  

  Als je je wilt aanmelden voor leerjaar 2 tot en met 6 kun je contact opnemen met de betreffende afdelingsleider. Dit geldt ook voor aanmelding tijdens de loop van het cursusjaar, wegens verhuizing bijvoorbeeld.

 • Aanmeldingsformulier leerjaar 2 t/m 6 2019/2020 - in te vullen door ouders
 •  

  Een beschrijving van de toelatingsprocedure 2019/2020 vindt u hier:

 • Toelatingsprocedure Corlaer College 2019.pdf
 •  

  Een samenvatting van onze toelatingscriteria is hier te vinden:

 • Samenvatting toelatingscriteria 2019/2020
 •  

  Corlaer University Junior

  Ben jij ook ontzettend nieuwsgierig? Heb jij talent voor taal, rekenen of ben je bijvoorbeeld heel creatief? Dan is er voor jou Corlaer University Junior, met uitdagende lessen waarin je meer leert dan het gewone.

  Als jij:

  • volgend schooljaar in groep 8 van de basisschool zit;
  • altijd al je werk op school goed en snel af hebt;
  • graag nieuwe dingen leert;
  • na groep 8 graag naar het atheneum of het gymnasium kunt en wilt;

  dan is Corlaer University Junior misschien wel iets voor jou!

  In de periode van september t/m januari kun je op dinsdagmiddag van 12.45 tot 15.00 uur twaalf keer bij ons uitdagende lessen volgen.

  Een greep uit het keuzeprogramma:
  • De wereld van verhoudingen, meetkunde en algebra ontdekken.
  • Vergroot je creativiteit door zelf een beeld te maken nadat je kennis hebt gemaakt met de klassieke oudheid.
  • Programmeren: Bouwen met blokjes programmeertaal.
  • ‘Olà’: je krijgt de beginselen van het Spaans bijgebracht door een Spaanse docente.
  • Op zoek naar de geheimen van de chemie met scheikundige proeven.
  • ‘Vive la France!’: Proeven van de Franse taal.
  • Techniek en 3D-printen in ons TechLab.

  Op deze middagen maak je kennis met de werkwijze op het Corlaer College en met verschillende docenten.

  Als je juf of meester denkt dat je in aanmerking komt voor Corlaer University Junior, kan hij/zij je hiervoor aanmelden, in overleg met je ouders natuurlijk. Als je je aanmeldt, dan verwachten we ook dat je komt, tenzij je bijvoorbeeld ziek bent. Begin juli ontvangen jij en je ouders bericht over je aanmelding.

  Heb je nog vragen over CU Junior? Neem dan contact op met de heer M. van der Vlist – cujunior@corlaercollege.nl

 • Corlaer University Junior - Folder 2018
 • De aanmeldingen voor dit schooljaar zijn gesloten. Aanmelding verloopt via je leerkracht van de basisschool.