Ontwikkelingen rondom corona
De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel en roepen veel vragen op. Hierbij informeren wij u over het coronavirus en de situatie op het Corlaer College.
Corona-update Archief
18 maart 2022: Scholenteam GGD Gelderland-Midden is er voor uw coronavragen
Er is veel veranderd in de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld rondom isolatie en quarantaine. Heel begrijpelijk dat u daarover vragen heeft. GGD Gelderland-Midden vindt het belangrijk dat u de juiste informatie heeft. De meest actuele informatie en antwoorden op veelgestelde vragen staan voor u klaar op onze speciale webpagina Corona op mijn school.
Verder is er een aantal handige hulpmiddelen:
- Hoe lang moet mijn kind (of ik) in isolatie of quarantaine? Bekijk de Quarantaine Check
- Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine? Bekijk dit filmpje van het RIVM
Het antwoord op uw vraag niet gevonden? Neem dan gerust contact op met het corona scholenteam van GGD Gelderland-Midden. U kunt 7 dagen per week van 08.00 tot 17.00 uur bellen via 0800 8446 000 (2x keuze 1). Mailen kan ook naar corona@vggm.nl.
25 februari 2022: Mondkapjesplicht vervalt en geen jassen in de klas
Beste leerling, beste ouder/verzorger,
In de persconferentie van dinsdag 15 februari 2022 heeft minister Ernst Kuipers (volksgezondheid) bekendgemaakt dat bijna alle coronamaatregelen worden losgelaten. Vanaf vandaag, vrijdag 25 februari, vervallen de meeste coronamaatregelen.
Welke maatregelen vervallen?
De mondkapjesplicht vervalt, ook in de school. Na de voorjaarsvakantie hoef je dus geen mondkapje meer te dragen in de school. Ook vervalt de coronatoegangspas, dat heb je dus niet meer nodig om mee te kunnen met een excursie of schooluitje binnen Nederland. Ook hoef je geen anderhalve meter afstand te houden. Natuurlijk kan het zijn dat een medewerker het prettig vindt om anderhalve meter afstand te houden. We vragen je om dit te respecteren.
Je jas in je kluisje of op de kapstok
Ventileren in het klaslokaal blijft belangrijk. Gelukkig gaat de temperatuur omhoog en wordt het niet meer zo koud in de klas dat de jassen aan moeten blijven. Na de voorjaarsvakantie verwachten we van iedereen dat de jassen in school uit zijn. Je bergt je jas op in je kluisje of hangt hem op aan de kapstok.
We wensen je een fijne vakantie. Tot maandag 7 maart!
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
26 januari 2022: Nieuwe quarantaineregels
Beste leerling, beste ouder/verzorger,
In de persconferentie van dinsdag 25 januari heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de quarantaineregels voor het onderwijs worden versoepeld. In deze brief informeren we je wat de nieuwe quarantaineregels voor het onderwijs betekenen. Deze maatregelen gaan per direct in.
Geen quarantaine voor nauwe contacten
Voor leerlingen geldt dat zij niet meer in quarantaine hoeven als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Je mag dus gewoon naar school. Maar wees extra alert op klachten. Bij klachten (neusverkoudheid of andere klachten die bij corona passen) blijf je thuis en doe je zo snel mogelijk een zelftest. Als de test positief is, laat je je testen bij de GGD en blijf je thuis. Heb je klachten en is de uitslag van de zelftest negatief, dan mag je naar school. Wel is het dringende advies om dagelijks een zelftest te doen zolang je klachten hebt.
De regel dat een klas bij drie of meer besmette leerlingen in quarantaine moet, vervalt dus ook. Klassen die vandaag nog thuis zijn, mogen vanaf morgen weer naar school. Bij grote uitbraken op school kan de GGD alsnog besluiten tot strengere quarantaineregels.
Zelftesten
Voor iedereen blijft het advies om jezelf twee keer per week te testen. Zo kunnen we een uitbraak van het coronavirus op school voorkomen of beperken. Deze zelftesten zijn gratis verkrijgbaar bij het zorglokaal in het vmbo-gebouw of bij de conciërges in het havo/atheneum-gebouw.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden,
rector
25 januari 2022: Morgen bericht over nieuwe coronamaatregelen
Beste leerling, beste ouder/verzorger,
Volgens de huidige landelijke quarantainemaatregelen moet de hele klas naar huis indien 3 of meer leerlingen in een klas positief getest zijn. Dat heeft als gevolg dat een aantal klassen momenteel in quarantaine zit en online onderwijs krijgt.
Vanavond is er opnieuw een persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers. De verwachting is dat aangekondigd zal worden dat de quarantaineregels voor het onderwijs veranderen. We moeten eerst de berichtgeving van de persconferentie afwachten. De huidige quarantainemaatregelen gelden daarom in ieder geval tot en met morgen, woensdag 26 januari. Woensdag berichten we over de mogelijke wijzigingen. Deze gaan dan in op donderdag 27 januari a.s.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden,
rector
19 januari 2022: Leerlingen niet met positieve zelftest naar zorglokaal
Beste leerling, beste ouder(s), verzorger(s),
We zien dat het aantal besmettingen op school hard oploopt. Het is goed om te zien dat leerlingen zichzelf testen met behulp van een zelftest, zodra er een besmetting in de klas of in de vriendengroep is. Momenteel gaan leerlingen bij een positieve uitslag naar het zorglokaal om zich af te melden.
Vanwege de veiligheid van de medewerkers van het zorglokaal is het niet langer wenselijk en verstandig dat leerlingen met een positieve test zich afmelden in het zorglokaal. Vanaf vandaag hoef je bij een positieve zelftest je niet meer af te melden bij het zorglokaal. Je kunt direct naar huis gaan!
Aan ouder(s)/verzorger(s) het verzoek om per mail het zorglokaal te informeren over de positieve coronatest. Vermeld hierin hoe laat uw zoon of dochter uit school vertrok, zodat wij weten vanaf welk moment hij of zij absent is. Op deze manier hebben onze collega’s van het zorglokaal een veilige werkplek.
Leerlingen kunnen online aanhaken bij de eerstvolgende les.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
18 januari 2022: Online aansluiten bij de les
Beste leerling, beste ouder(s)/verzorger(s),
In de brief van gisteravond gaven we aan dat er steeds vaker leerlingen thuis in quarantaine zitten vanwege corona. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen online kunnen aansluiten bij de les. Vandaag hebben we dit kunnen organiseren voor alle afdelingen. In deze brief informeren we je hierover.
Zit je in thuis quarantaine, dan kun je via een meetlink online aansluiten bij de les. Dit zullen in principe geen hybride lessen zijn: docenten richten zich in de eerste plaats op de leerlingen die aanwezig zijn in het klaslokaal. Niet elk vak is geschikt om online te volgen. Een aantal vakken is uitgesloten en kun je niet op afstand volgen. Bekijk hieronder welke vakken uitgesloten zijn.
Goed om te weten!
- Volg je op afstand een les, dan kan het zijn dat je de les gedeeltelijk of geheel online volgt, maar je kunt ook zelfstandig en offline aan de slag gaan met je schoolopdrachten. Dit is afhankelijk van de les en gaat in overleg met de docent.
- Log daarom direct bij aanvang van de les in via Google Meet. Je kunt dan samen met de docent afstemmen hoe jouw les eruitziet.
- Houd er rekening mee dat de les in eerste plaats gericht is op de leerlingen die aanwezig zijn in het klaslokaal.
Uitgesloten vakken
Alle afdelingen
LO, muziek, kunst, tekenen, handvaardigheid, (natuur &) techniek (ook PIE en BWI)
Vmbo-basis/kader onderbouw
- De hierboven genoemde vakken
- Keuzelessen
- PPO
- Niveaulessen
Is uw zoon of dochter ziek of heeft hij of zij corona, stuur dan een e-mail naar het zorglokaal (zorglokaal@corlaercollege.nl). Wilt u in deze mail de naam en de klas doorgeven én of hij/zij corona heeft of gewoon ziek is. Dan zijn wij op de hoogte van nieuwe corona besmettingen. Ook als uit een zelftest blijkt dat uw kind corona heeft, dan vragen wij u dat door te geven. Een positieve zelftest heeft een hoge betrouwbaarheid. Wachten op de officiële GGD uitslag zorgt voor vertraging waardoor wij onvoldoende zicht hebben op het actuele aantal besmettingen in een klas en in de school. Het is niet de bedoeling dat leerlingen dit doorgeven, dit moet gebeuren door een ouder/verzorger.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
17 januari 2022: Oplopende besmettingen en quarantainebeleid gewijzigd
Beste leerling, beste ouder(s)/verzorger(s),
Naar aanleiding van de persconferentie van 14 januari jl. en het oplopende aantal besmettingen op school vragen we jullie aandacht voor deze corona-update.
Online onderwijs
Doordat de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant merken we dat het aantal besmettingen op school oploopt. Wanneer het aantal besmettingen in een klas te veel oploopt en/of als er veel leerlingen thuis in quarantaine zitten, gaan we over tot het naar huis sturen van de hele klas en naar het geven van online onderwijs.
Zit uw zoon of dochter in thuisquarantaine, terwijl de rest van de klas op school les heeft, dan vinden we het belangrijk dat hij/zij online kan aansluiten bij de les. We zijn druk bezig met de organisatie daarvan. Deze week ontvangt u meer informatie daarover.
Magister voorlopig dicht voor ziekmeldingen
We merken dat leerlingen die positief getest zijn op corona regelmatig via Magister ziek worden gemeld. Daardoor missen we het overzicht en weten we momenteel niet altijd wie er gewoon ziek is en wie vanwege corona thuis zit. Daarom hebben we de ziekmelding via Magister uitgezet. Is uw zoon of dochter ziek of heeft hij of zij corona, stuur dan een e-mail naar het zorglokaal (zorglokaal@corlaercollege.nl). Geef duidelijk aan om welke leerling het gaat, welke klas en of hij/zij corona heeft of gewoon ziek is. Dan zijn wij op de hoogte van nieuwe coronagevallen en kunnen we daarop anticiperen.
Doordat we de ziekmelding via Magister hebben uitgezet, kunt u het ziekteverzuim van uw zoon of dochter niet meer inzien. U kunt dit nog wel inzien onder het account van uw zoon of dochter. Dit probleem hebben we gemeld bij Magister en proberen we op te lossen.
Quarantainebeleid gewijzigd
Het quarantainebeleid wordt per direct gewijzigd. Dat heeft het kabinet 14 januari bekend gemaakt. Als je langer dan een week geleden een boostervaccinatie hebt gehad én je hebt geen klachten, dan hoef je niet in quarantaine als je nauw contact hebt gehad met een besmet persoon. Ook als je korter dan 8 weken geleden positief bent getest en hersteld bent, hoef je niet meer in quarantaine. Voorwaarde is ook dan dat je geen klachten hebt die gerelateerd zijn aan corona. Door de snel oplopende besmettingen zijn de huidige quarantainemaatregelen namelijk te ontwrichtend voor de samenleving.
Heb je vorige week bericht ontvangen, omdat een leerling uit je klas of een docent positief getest is op corona, dan gelden er nu dus andere maatregelen. Ben je een nauw contact, en heb je langer dan 8 weken geleden corona gehad of heb je geen of minder dan een week geleden een boosterprik gehad, dan ga je meteen 10 dagen thuis in quarantaine en doe je op dag 1 een zelftest en op dag 5 een test bij de GGD. Is deze testuitslag negatief, dan mag je uit quarantaine en mag je weer naar school.
Het kabinet maakte ook bekend dat er een nieuw quarantaineadvies gaat gelden voor personen met een ‘bepaald’ beroep die geen booster of infectie hebben gehad. Het is nog onduidelijk wat dit voor het onderwijspersoneel betekent. Dit advies wordt de komende week nader uitgewerkt en gaat naar verwachting per 21 januari 2022 in.
Mondkapjes
In het voortgezet onderwijs blijft het mondkapje verplicht als je je verplaatst. Je mag het mondkapje afdoen als je zit. Vanuit de overheid is het advies om vanaf nu een wegwerpmondkapje te dragen. Medische mondkapjes (type II) hebben de voorkeur. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
Zelftesten
Voor iedereen blijft het advies om jezelf twee keer per week te testen. De zelftest is een test om snel te zien of iemand besmet is met het coronavirus. Zo kunnen we een uitbraak van het coronavirus op school voorkomen of beperken. Deze zelftesten zijn gratis verkrijgbaar bij het zorglokaal in het vmbo-gebouw of bij de conciërges in het havo/atheneum-gebouw.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
4 januari 2022: Scholen gaan open
Beste leerlingen, beste ouder(s/verzorger(s),
Waarschijnlijk heb je het goede nieuws al gehoord. Het kabinet heeft besloten dat de scholen vanaf maandag 10 januari weer open mogen. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee! De lessen beginnen maandag 10 januari vanaf 10.30 uur.
1,5 meter afstand tot medewerkers en mondkapje verplicht
Leerlingen hoeven onderling geen afstand tot elkaar te houden. Wel moeten de leerlingen 1,5 meter afstand houden tot de medewerkers. Ook het mondkapje blijft verplicht in school. Als je zit mag het mondkapje af.
Zelftesten
Neem zondag 9 januari preventief een zelftest af, of je nu wel of niet beschermd bent tegen het coronavirus. Op die manier kunnen we het aantal besmettingen op school zo laag mogelijk houden. Alle medewerkers en leerlingen krijgen het advies om zichzelf twee keer per week preventief te testen met een zelftest. Je kunt de zelftesten volgende week weer ophalen bij het zorglokaal in het vmbo-gebouw of bij de conciërges van het havo/atheneum-gebouw.
Geniet nog van je kerstvakantie en 10 januari zien we je graag weer op school!
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
19 december 2021: Scholen dicht voor groot deel van de leerlingen
Vanwege de harde lockdown moeten de middelbare scholen komende week de deuren sluiten voor een groot deel van de leerlingen. Er mag een uitzondering gemaakt worden voor de (voor)examenleerlingen, praktijkgericht onderwijs en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie. Zondag 19 december zijn er verschillende brieven naar de leerlingen en ouders verstuurd.
- Brief voor leerlingen onderbouw:
- Brief voor leerlingen voorexamenklassen vmbo-basis/kader
- Brief voor leerlingen voorexamenklassen vmbo-tl
- Brief voor leerlingen voorexamenklassen Havo/atheneum
- Brief voor examenleerlingen
19 december 2021: Scholen gaan week voor kerstvakantie dicht. Meer info volgt later op de dag.
Beste ouder(s)/verzorger(s), beste leerling,
Gisteravond heeft het kabinet tijdens de persconferentie een harde lockdown aangekondigd. De komende week gaan alle middelbare scholen fysiek dicht. Er mag een uitzondering gemaakt worden voor de (voor)examenleerlingen, praktijkgericht onderwijs en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie. Geplande schoolexamens moeten doorgaan.
Scholen in het voortgezet onderwijs hebben maandag 20 en eventueel dinsdag 21 december de gelegenheid om alles goed in te regelen. Uiterlijk vanaf woensdag 22 december mogen er geen leerlingen meer op school, behalve de hierboven genoemde uitzonderingscategorieën. We gaan vandaag en morgen inventariseren wat er nog wel kan en wat er moet gebeuren deze week, bijvoorbeeld het laten staan van gestelde deadlines voor het inleveren van opdrachten etc.
We brengen u/je vandaag op de hoogte hoe we de schoolsluiting gaan organiseren. Houd de mailbox dus goed in de gaten!
Nog een goed weekend gewenst.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
6 december 2021: Zelftesten, verandering van regels
Beste leerlingen, beste ouder(s)/verzorger(s),
Hierbij weer een corona-update naar aanleiding van enkele laatste ontwikkelingen.
Zelftesten: verandering van regels
Per vrijdag 3 december jl. zijn de landelijke regels rondom zelftesten veranderd. De zelftest mag ook gebruikt worden wanneer je corona-gerelateerde klachten hebt. Is de uitslag van de zelftest positief, blijf dan thuis; je moet alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Is de zelftest negatief, dan kun je naar school. Blijf je klachten houden, test dan de volgende dag opnieuw.
De veranderde regels zijn na te lezen op de website van de overheid:
Hoe om te gaan met leerlingen die corona-gerelateerde klachten op school hebben?
Als we in de klas leerlingen aantreffen die corona-gerelateerde klachten hebben, vragen we die leerling om naar het zorglokaal te gaan. De medewerker van het zorglokaal belt dan met een ouder/verzorger van de leerling als de leerling onder de 16 jaar is.
Er kan op dat moment een zelftest worden afgenomen in het zorglokaal, daar vragen we dan toestemming voor bij de ouder/verzorger. Is de test negatief, dan kan de leerling weer terug naar de klas. Bij een positieve uitslag gaat de leerling uiteraard direct naar huis en moet er een afspraak voor een GGD-test worden gemaakt.
Als er door de ouder/verzorger geen toestemming wordt gegeven voor een afname van een zelftest in het zorglokaal, dan gaat de leerling ook naar huis. Thuis kan er dan getest worden middels een zelftest of er kan een afspraak gemaakt worden via de GGD. Bij een negatieve testuitslag kan de leerling weer naar school.
De komende weken zullen de coronamaatregelen ons opnieuw volop bezig houden. Het is niet anders, we doen er met elkaar alles aan om de school voor onze leerlingen open te houden. Dat is het allerbelangrijkste. Als we elkaar met begrip en vriendelijkheid blijven vinden, komen we samen een heel eind.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
29 november 2021: Coronamaatregelen aangescherpt
Beste ouders/verzorgers, beste leerlingen,
De persconferentie van afgelopen vrijdag 26 november bracht het goede nieuws dat de scholen (voorlopig) open mogen blijven. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Wel zijn de coronamaatregelen voor het onderwijs aangescherpt. In deze brief informeren we u hierover.
Mondkapje verplicht
Vanaf vandaag, 29 november, is het voor leerlingen en medewerkers opnieuw verplicht een mondkapje te dragen als zij zich door de school bewegen. In de klas mag het mondkapje af en ook als je zit tijdens de pauze of tussenuren mag het mondkapje af. Neem dus je mondkapje mee naar school en draag dit ook. Ben je een mondkapje vergeten? Je kunt voor €0,50 een mondkapje kopen bij het receptie in het vmbo-gebouw of bij de conciërges van het havo/atheneum-gebouw.
Zelftesten (herhaling uit brief van 25-11-2021)
Alle medewerkers en leerlingen krijgen het advies om zichzelf twee keer per week te testen met een zelftest. Dit advies geldt voor iedereen, dus of je nu wel of niet beschermd bent tegen corona. Je kunt de zelftesten ophalen bij het zorglokaal in het vmbo-gebouw of bij de
conciërges van het havo/atheneum-gebouw.
Afstand houden
Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden tot elkaar. Wel vragen we de leerlingen om 1,5 meter afstand te houden tot de medewerkers waar mogelijk.
Online lessen in geval van quarantaine
Door de stijgende coronabesmettingen merken we dat steeds vaker docenten uitvallen doordat zij in quarantaine moeten. Ook kan het zijn dat een hele klas naar huis moet worden gestuurd door meerdere coronabesmettingen in één klas. Natuurlijk willen we dat de lessen zo veel mogelijk doorgaan. Daarom starten we vanaf maandag 6 december met online lessen, mocht dat nodig zijn. We deden dat al regelmatig, maar we willen daar nu weer schoolbreed afspraken over maken. Deze zijn als volgt:
- Als een hele klas naar huis wordt gestuurd, krijgen de leerlingen online les. Leerlingen krijgen op dat moment meer informatie hierover.
- Als een docent in quarantaine zit en hij/zij is in staat om les te geven, dan proberen we de klas op school op te vangen. De vakdocent die in quarantaine zit, kan dan vanuit huis lesgeven. Wel moeten we een docent of onderwijsassistent vinden om deze klas op te vangen in een lokaal. Vanwege de hoge uitval kunnen we dit niet altijd garanderen, maar we doen hierin ons best! Leerlingen kunnen in Untis zien of een les online is.
Ouders mogen niet de school in
Ouders of verzorgers kunnen helaas niet meer op school komen, tenzij dit echt niet anders kan. De gesprekken tijdens de LOS-dag op 7 december a.s. worden daarom zoveel mogelijk online gevoerd. Is het belangrijk dat de ouder(s)/verzorger(s) wel fysiek aanwezig zijn bij het
gesprek, dan houden we uiteraard rekening met de 1,5 meter afstand. Ook vragen we u een mondkapje te dragen.
Activiteiten
Vanwege de oplopende besmettingen heeft Minister Slob opgeroepen om activiteiten op school zoveel mogelijk te beperken tot het geven van onderwijs. Dat betekent dat veel activiteiten zoals bijvoorbeeld de skireis en 24 uurs reis naar Parijs niet meer door kunnen gaan. Wij vinden dit heel jammer voor onze leerlingen. We moeten ons echter aan de richtlijnen houden en hopen dat de activiteiten verderop in het schooljaar door kunnen gaan.
Beslisboom (herhaling uit brief van 25-11-2021)
De nieuwe beslisboom delen wij nog een keer met u, het schema is heel handig. Kijk op onze website corlaercollege.nl/corona.
We gaan er opnieuw samen onze schouders onder zetten! Corona is nog lang niet weg en heeft ook de komende periode grote invloed, ook in onze school. Laten we er samen voor zorgen dat de school zo veilig mogelijk open kan blijven.
Houd moed, heb lief!
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
25 november 2021: Corona-update. Persconferentie vervroegd
Beste ouders/verzorgers, beste leerlingen,
Vanwege het grote aantal besmettingen In Nederland is de persconferentie van het demissionaire kabinet op 3 december met een week vervroegd naar komende vrijdag 26 november. Op dit moment weten we nog niet of de scholen open blijven of dicht gaan, daarover horen we morgen meer. Hopelijk blijven de scholen gewoon open en kunnen we onze leerlingen fysiek les blijven geven.
Als de scholen toch dicht moeten, dan sturen we u aankomend weekend een bericht daarover. Op dit moment zijn we al gestart met de voorbereidingen voor het online onderwijs. Het is goed om te weten dat, als we dicht gaan, we maandag 29 november en dinsdag 30 november de tijd moeten nemen om het afstandsonderwijs goed te organiseren en de leerlingen dus vrij zijn.
Let op: dit is dus alleen als de scholen dicht gaan. Anders gaan de lessen gewoon door op school.
Uitval van docenten
Met de stijgende coronabesmettingen wordt het steeds lastiger om ons rooster op orde te hebben. Het verzuim onder medewerkers is momenteel veel hoger dan normaal, onder andere doordat medewerkers zelf ziek zijn, in quarantaine moeten vanwege klachten of omdat een huisgenoot corona heeft. Soms lukt het om invallers in te zetten, maar helaas vallen er ook veel lessen uit. Veel van onze docenten geven al extra lessen om afwezige collega’s te vervangen, maar ook dit is onvoldoende om alles op te vangen. We vragen hiervoor uw begrip.
Zelftesten
Omdat de besmettingen oplopen wijzen we jullie op het dringende advies vanuit het ministerie van Onderwijs om twee keer per week preventief een zelftest te gebruiken. Dat dringende advies geldt voor iedereen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent of hersteld bent van corona. De zelftesten kunnen leerlingen ophalen in het zorglokaal van het vmbo-gebouw of bij de conciërges van het havo/atheneum-gebouw. Een veilige leer- en werkplek voor iedereen vinden wij belangrijk, dus vandaar nogmaals dit verzoek.
Beslisboom vernieuwd
Omdat de quarantaineregels zijn aangepast, is er ook een nieuwe beslisboom. U kunt dit schema gebruiken om te bepalen of een kind met corona-gerelateerde klachten wel of niet naar school kan komen. Bekijk de beslisboom op onze website corlaercollege.nl/corona.
Hopelijk blijven de scholen open en kunnen de leerlingen maandag gewoon naar school komen. We horen het vrijdag bij de persconferentie.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
19 november 2021: Alle huisgenoten in quarantaine bij coronabesmetting
Beste ouders/verzorgers, beste leerlingen,
Omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd hard oploopt, heeft de overheid de afgelopen weken een aantal nieuwe maatregelen ingevoerd. Daarbij waren er tot nu toe geen wijzigingen voor het onderwijs. Vandaag heeft de Rijksoverheid aangekondigd dat vanaf 19 november (vandaag dus) de nieuwe maatregel ingaat dat alle huisgenoten bij een coronabesmetting in quarantaine moeten, ongeacht of ze beschermd zijn of niet. Dit heeft dus ook gevolgen voor onze leerlingen en medewerkers. Indien een huisgenoot besmet is, moet je vanaf vandaag dus thuis blijven en mag je niet naar school. Op de site van de Rijksoverheid staat hierover verder het volgende:
Als iemand in huis corona heeft:
U hoort van de GGD wat u moet doen:
- Degene met corona gaat in thuisisolatie (dat betekent op een eigen kamer blijven en afstand houden van huisgenoten). Lees de brief met leefregels voor positief geteste coronapatiënten op de website van het RIVM.
- Alle gezinsleden gaan in quarantaine en laten zich testen. Ook als zij geen klachten hebben. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona.
- Bent u beschermd? Blijf thuis en laat u dan 5 dagen na de testdatum van uw huisgenoot die corona heeft, testen bij de GGD. Dit is om te kijken of u uit quarantaine mag. Als de testuitslag negatief is dan mag u stoppen met de quarantaine. Maak hiervoor een afspraak bij de GGD via 0800-2035 of op coronatest.nl.
- Bent u niet beschemd? Blijf thuis en laat u zich dan 2 keer testen om het virus zo snel mogelijk op te sporen en de verspreiding ervan te stoppen. De 1e test doet u meteen en de 2e test op dag 5 na het laatste contact met uw besmette (coronapositieve) huisgenoot. Als de testuitslag negatief is, dan mag u stoppen met de quarantaine.
- Ook kinderen tot 4 jaar moeten thuisblijven als een huisgenoot corona heeft.
We houden het aantal besmettingen goed in de gaten. Wanneer het aantal besmettingen in een klas te veel oploopt en/of als er veel leerlingen thuis zitten, gaan we over tot het naar huis sturen van de hele klas en naar het geven van online onderwijs.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
24 september 2021: Versoepeling van coronamaatregelen/ nieuwe maatregelen
Beste ouder(s)/verzorger(s), beste leerlingen,
Vanaf zaterdag 25 september versoepelt het kabinet de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Daarnaast komen er ook nieuwe maatregelen die gevolgen hebben voor onze onderwijsactiviteiten. In deze brief informeren we u daarover.
Belangrijkste versoepelingen
De belangrijkste versoepelingen zijn:
- Op school zijn leerlingen en medewerkers niet meer verplicht een mondkapje te dragen.
- De verplichte anderhalve meter afstand tussen leerlingen en medewerkers, en medewerkers onderling komt te vervallen.
Advies anderhalve meter afstand blijft
Hoewel de verplichte anderhalve meter komt te vervallen, blijft het wel een dringend advies. Dat betekent dat we leerlingen nog steeds adviseren om anderhalve meter afstand houden tot onze medewerkers. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen zich op school veilig voelt. Houd daarom een beetje rekening met elkaar en geef onze medewerkers wat ruimte.
Blijvende coronamaatregelen
Naast de basisregels blijft de overheid adviseren om twee keer per week preventief een zelftest af te nemen als je niet immuun bent. Ben je in nauw contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus en je bent niet immuun, dan moet je in quarantaine. Zie ook de beslisboom.
Nieuwe maatregelen
In de culturele sector en in horecagelegenheden moeten bezoekers van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs en een geldig identiteitsbewijs laten zien om binnen te komen. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Dit geldt voor alle horeca, evenementen, festivals, feesten, beurzen, concerten, bioscopen, theaters en voetbalstadions. In dit schema kun je bekijken wat je met en zonder coronatoegangsbewijs mag bezoeken. Een coronatoegangsbewijs krijg je via de coronacheck-app of kun je downloaden en printen via de website coronacheck.nl.
Gevolgen voor de onderwijsactiviteiten
Deze nieuwe maatregelen hebben gevolgen voor onze onderwijsactiviteiten zoals de binnenlandse excursies en buitenlandse reizen.
Binnenlandse excursies
Is er bij een binnenlandse excursie een coronatoegangsbewijs nodig, dan communiceren we dit op tijd naar ouders en leerlingen. Uiteindelijk moeten leerlingen zelf regelen dat ze aan de nieuwe maatregelen voldoen. Ze moeten dus een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs kunnen laten zien als dat nodig is bij die excursie. Voordat leerlingen de bus instappen wordt dit gecheckt door de docenten!
Buitenlandse reizen
Laten de coronamaatregelen het toe, dan kunnen eendaagse trips over de grens doorgaan.
Het organiseren van meerdaagse buitenlandse reizen is een stuk complexer. Hoe organiseer je de quarantaine van een leerling die in het buitenland positief getest is? En van de reisgenoten die niet zijn gevaccineerd en dus ook in quarantaine moeten? Als school ben je hier verantwoordelijk voor. Wat doe je als een land code oranje krijgt? Vanwege de complexe verantwoordelijkheden raadt de VO-raad momenteel af om op buitenlandse reis te gaan. Omdat de reizen voor veel leerlingen een hoogtepunt vormen van hun schooltijd, zouden wij de reizen graag door laten gaan. Dit moet echter wel kunnen worden georganiseerd en de risico’s moeten helder en aanvaardbaar zijn. Daarom gaan we eerst goed onderzoeken of de buitenlandse reizen haalbaar zijn. Daarna nemen we een besluit of de buitenlandse reizen wel of niet kunnen doorgaan. We verwachten hierover binnen enkele weken duidelijkheid te kunnen geven.
Ouderavonden
De ouderavonden mogen we weer op school organiseren. Wel organiseren we de ouderavonden zo dat ouders de mogelijkheid hebben om afstand te houden. Bijvoorbeeld door maximaal één ouder per leerling naar de ouderavond te laten komen en/of een grotere ruimte te regelen.
Schoolfeesten
De schoolfeesten willen we door laten gaan. Leerlingen hoeven op school geen anderhalve meter afstand te houden en dat doen ze ook al een tijd niet meer. Bovendien is een schoolfeest goed voor het contact met je klasgenoten. Het is fijn voor onze leerlingen dat er weer een feest georganiseerd kan worden.
Hybride lessen
We bieden niet meer standaard hybride lessen aan. Dat betekent dat we alleen nog fysiek les geven. Een leerling die in quarantaine zit kan dus niet meer online aanhaken bij de les. We merken namelijk dat het veel tijd kost voor de docent om dit op te starten en de online leerling te betrekken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de les aan de grote groep leerlingen in de klas. Zit een leerling in quarantaine, dan kan de leerling gewoon de planning blijven volgen. Waar nodig kan altijd extra hulp van een vakdocent gevraagd worden. De mentor is het eerste aanspreekpunt. Bij quarantaine van een docent bieden we wel online onderwijs aan (uiteraard alleen indien de gezondheid van de docent dit toestaat). Dit wordt dan aan de klas gecommuniceerd.
Zo hebben de versoepelingen en nieuwe maatregelen toch weer veel invloed op de school. Maar we gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk voor onze leerlingen te organiseren, zodat ze een plezierige tijd op het Corlaer hebben.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
6 september 2021: Corona-update
Beste ouders/verzorgers, beste leerlingen,
In de media waren er berichten over prikbussen op schoolpleinen e.d. Vanuit de VO Raad, die alle besturen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, zijn hierover vragen gesteld aan de GGD. De GGD heeft bevestigd dat GGD’s geen plannen hebben – en deze ook nooit hebben gehad – om op scholen of schoolpleinen te vaccineren en prikbussen naar scholen te sturen. Ook bij ons komt er dus in de nabije toekomst geen prikbus. Mocht dit in de toekomst anders worden, dan zullen wij u hier uiteraard van te voren over informeren. Ook hebben wij geen afspraken met de GGD over voorlichting over vaccinaties op school. Mocht hier op enig moment toch sprake van zijn, dan wordt u ook hier uiteraard als ouder op tijd over geïnformeerd.
Wel of niet immuun personeel en leerlingen?
Iemand is immuun:
- Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca, Pfizer of Moderna.
- Vanaf 14 dagen na de eerste prik (met een vaccin gebruikt in Nederland) na een bevestigde
coronabesmetting. - Vanaf 28 dagen na de eerste prik met het vaccin van Janssen.
- Als die minder dan 6 maanden geleden corona heeft gehad.
Belangrijke wijzigingen
- 1,5 meter afstand houden tussen leerling en medewerkers blijft verplicht. Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden.
- De overheid heeft aangegeven dat het blijven dragen van mondkapjes voorlopig verplicht blijft op middelbare scholen. Alleen als je zit mag het mondkapje af. We verwachten dat leerlingen een eigen mondkapje meenemen. Heb je geen mondkapje mee, dan is deze voor € 0,50 te verkrijgen bij de receptie.
- Voor leerlingen die niet immuun zijn, blijft het verzoek om twee keer per week preventief te testen. Deze zelftesten zijn gratis verkrijgbaar bij het zorglokaal (vmbo) of de conciërge (ah).
- Risicogericht zelftesten is sinds 23 augustus afgeschaft. Dit betekent dat zelftesten na een besmetting in de klas niet meer nodig is als je geen nauw contact hebt gehad.
- Iemand die immuun is, krijgt geen quarantaineadvies bij contact met een positief getest persoon. Je mag dus gewoon naar school komen. Ook hoef je niet twee keer per week een preventieve zelftest af te nemen. Krijg je klachten? Dan blijf je thuis en laat je je testen bij de GGD.
We willen benadrukken dat vaccineren niet verplicht is. Ook het kenbaar maken of je wel of niet gevaccineerd bent, is niet iets wat met de school gedeeld hoeft te worden.
Hartelijke groet,
Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector
Thuisblijven of naar school?
Op basis van de richtlijnen van het RIVM is een beslisboom ontwikkeld voor onder anderen ouders van kinderen vanaf circa 12 jaar in het voortgezet onderwijs en werkende volwassenen die mogelijk coronaklachten hebben. Ouders kunnen dit schema gebruiken om te bepalen of een kind met corona-gerelateerde klachten wel of niet naar school kan komen. Volwassenen kunnen beoordelen of je wel of niet naar het werk mag.
Op dit moment is de beslisboom niet aangepast aan het huidige coronabeleid. Zodra er een nieuwe beslisboom is, wordt dit op de website geplaatst.
Basisregels
- Was je handen vaak met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Blijf thuis bij klachten en laat je testen
- Schud geen handen